goznica22111310Павлин Иванов

В сряда вечерта, в полусрутеният и леден салон на училището в забравеният от местната власт квартал Гозница, се проведе среща между жителите на квартала и кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев. Градоначалника беше придружен от екипа отговарящ за изпълнение на проекта „Подобрение на водоснабдителната и канализационна система на град Ловеч“, финансиран по оперативна програма „Околна среда“, фирмата изпълнител, представители на строителният надзор и др.

Конкретният повод, който стана повод за срещата беше инцидента с пропадналият автомобил на жителка на квартала в необезопасен и необозначен изкоп, и натрупалите се и нерешени множество проблеми в квартала.

goznica2211136Кмета Казанджиев и неговият екип в началото на срещата се опитаха, в традиционният си стил, да представят пред жителите на квартала изпълняваният проект, бяха прочети поредица от цифри, но само няколко минути след началото на презентацията, бяха прекъснати от гневните жители на квартала, които поискаха отговори на конкретни въпроси.

Много болка, много гняв, много разочарование! Това се усещаше при всеки зададен въпрос. Системно пренебрегвани, с изключение на дните преди избори, жителите на Гозница поставиха ребром десетки въпроси свързани с условията на живот в този забравен и от Бога ловешки, доколкото може да се каже така, квартал.

goznica2211139Защо изкопите не са обезопасени и необозначени? Защо не се изпълняват качествено дейностите по проекта? Защо служителите на фирмите изпълнителки не работят? Защо в цяла Гозница е кално и тъмно? Защо хората не са информирани кога, къде и какво ще се прави по техните улици? Защо всичко е разкопано, без да е помислено, че физически гозничани не могат да излизат и да се прибират в домовете си?

Защо не е помислено при планирането на дейностите по ремонта, че до тях, хората живеещи около разкопаните улици, автомобили на Бърза помощ, Пожарна и Полиция не могат да стигнат?

Бяха дадени и примери за огромните затруднения, които екип на Спешна помощ е изпитал, докато намери някакъв начин за достъп до изпаднал в беда пациент.

goznica22111311Пострадалата жена, която падна с колата си в изкопа разказа, че три пъти е искала среща с кмета, но въпреки настояването си, не е била допусната до неговият кабинет!

При всеки опит на кмета Казанджиев да даде някакво приемливо според него обяснение, жителите на квартала избухваха с нови и нови въпроси, с нови и нови упреци.

Бяха зададени и няколко много професионални, прекалено професионални въпроса към новият шеф на ВиК, които обаче останаха без отговор.

Единственият, който подходи адекватно и рационално може би, беше представителят на фирмата изпълнител на проекта. Той също беше засипан с въпроси по начина на работа на неговите подчинени, планирането на дейностите, качеството на извършваните дейности.

goznica1311134За съжаление, май единствен само той разбра, че поставените въпроси имат нужда не от витеавати отговори, а от конкретни и бързи решения. Беше предложено екип на фирмата, заедно с представители на квартала още в следващите дни да се срещнат и уточнят спорните въпроси, приоритетните улици за работа, как да бъде съобщаван графика на работа на фирмата изпълнител.

В отговор на съмненията за качеството на извършената работа, фирмата предложи да разкопае на посочено от хората от Гозница място, за да се установи има ли нарушения на технологията на дейностите.

Фирмата изпълнител предложи на падналата с колата си в необезопасеният и необозначен изкоп, да покрие щетите по автомобилът й.

Бяха поставени и редица въпроси, които не бяха свързани с конкретният проект, но тежащи на всеки един жител на квартала от години – осветлението, повсеместната кал, разрушените от години улици, смрадта от гледаните в нарушение на общинските наредби животни ..

goznica2211132Аз бих добавил и състоянието на училището в квартала, достъпа до него, мизерията и на липсата на каквато и да е грижа от страна на кметството за децата в Гозница, а и за всички жители на квартала!

Дали тази среща е полезна, ще разберем скоро от действията или бездействията.

От срещата обаче се разбра, че и в поредният си проект администрацията не си е взела поуки и не е направила своите изводи, видно от допуснатите слабости и бурята от въпроси и упреци. Кмета и неговият екип продължават да не разбират, че проблемите на хората са РЕАЛНИ и значими за всеки един жител на квартала. Те не разбират, че в това няма политически партии, провокации, „удари под кръста“ – всичко поставено на масата е реално и е обида за жителите на Гозница да бъда упреквани, че някой ги буни. Калта, дупките, мизерното училище, тъмните улици, това е реалният живот там, в Гозница!  Администрацията не разбира, че хората имат праг на търпимост и когато бива допуснато да бъде прекрачен, положението за всички, без изключение, се влошава.

Ще се опитам да синтезирам накратко:

  1. Трябва да се говори, обяснява, слуша!  Очевидно е, че отсъствието на реален диалог, води до ескалация на напрежение и реални проблеми за хората. Никога подставените лица в дискусиите, единствено аплодиращи и отклоняващи вниманието, не са били добра идея, въпреки системното им използване от страна на общината!

Проекта не е само печелене на пари, рязане на лентички и снимки по медиите! Всеки проект, особено при неговото реализиране засяга пряко начина на живот на хората за определен период от време.

Необходима е коренно различна от досегашната комуникационна политика по проектите.

Необходима е адекватна, точна, разбираема информация, а не протяжни презентации и безсмислени данни, които не дават конкретна информация.

 

  1. Необходимо е предварително, заедно с представители, реални представители на местната общност, да бъдат съгласувани графиците за работа, да бъдат вземани предвид затрудненията за живущите в районите на интервенции и да бъдат предлагани много ясни, бързи и конкретни решения.

 

  1. Не е нужно отговорните за проектите да се крият! Хората ги търсят по конкретен, важен за тях проблем и имат нужда от помощ и съдействие. Криеницата не е добра идея! Кметът е на всички жители на общината и е отговорен и задължен пред всеки!

 

  1. Хората не вярват на обещания! Хубаво е кмета Казанджиев веднъж и завинаги да разбере, че е кмет и от него се искат решения, а не популистки и неизпълними обещания. Думи от рода: „Очакваме да спечелим проект“, „Това ще го решим, но нямаме пари“, „Правим всичко стъпка по стъпка“, не топлят никого. Трети мандат кмет, трябва да е разбрал, че не може да отбутва винаги проблемите! Хората живеят днес и техният живот минава в мизерията днес. Не е възможно 10-12 години да им обещаваш чудеса на изборите, а после да оставаш глух. Това свърши!

 

  1. Най-важното – необходим е реален план за възстановяване на квартала и нормалният живот в него! Необходими са политики и разбирателство за това, реални средства заложени в бюджета за 2014 година, а не обещания, празни думи и измислено бъдеще, което няма да се случи.

 

 

На срещата, естествено НЕ присъства и представителят на местното самоуправление – Председателят на Общински съвет Ловеч. Преди време с писмо поиска от съветниците да поставят конкретни проблеми. Председател Тихолов, проблемите са в всяка една точка в града! Вие къде сте?

На срещата НЕ присъства и председателят на кварталният съвет на Гозница!

8 коментара

  1. бено23 и какво ще финансират падналата кола и кой че не разбрах жената не иска пари тя искаше извинение от някой там па масата ама не се получи те са по долни от …………..

  2. защо искаха да подкупят жената защо тоя с коженото яке се засрами когато тя го пита защо не я приел на среща в кабинета си,жената ги молеше да и повярват а те се смеят

  3. Поредно доказателство, че общинската администрация не е способна да се справи с какъвто и да е реален въпрос.За заместнк кмет по строителството е назначен човек, който няма понятие от подобен вид дейности, а е изпечен в спечелването на разни апаратни боричкания.За конкретния случай няма никаква изненада, когато няма сериозен контрол от страна на инвеститора, фирмата изпълнител търси начини да изпълни задълженията си с въможно малки разходи и много компромиси.
    Ловеч е навлязъл в един период, който за хората е много по-лош от времето на тоталитаризма.От дълго време властта е дадена на същата партия, но този път тя е много по-сладка, защото практически сериозен контрол липсва.И още по-лошото е, че в обозримо бъдеще няма да има кой да ги смени, защото си осигуряват гласовете на заинтересовани и облагодетелствани хора. В същото време опозицията е много слаба и разиденена и дори подкупна, най-яркият пример за това са действията на Тихолов.

  4. “debelaka каза:
    И един комплимент за г-н Казанджиев. Отново демонстрира, че е играч и успя да извърти една кофти ситуация така, че да се измъкне сух от водата.”

    А дано ама надали!
    Сериозните гафове, които кмета прави през последната една година / десета от неговото кметуване/ показват неспособност за решаване на проблемите и неадекватно управленско поведение. Ако кмета не започне реално /а не само на приказки/ да решава сериозно и отговорно проблемите едва ли ще се измъкне “сух от водата” в оставащите му две години от мандата.

  5. Най-голямо впечатление ми направи поведението на КМЕТА НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ, ИЗБРАН ОТ ЖИТЕЛИТЕ И. Заплатата на г-н Казанджиев се дава от същите тези данъкоплатци. Но вместо да застане на тяхна страна, да защитава техните интереси, г-н КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ се превърна в адвокат на собственика на строителната фирма СРЕЩУ гражданите. Не че ме изненада това негово поведение, но то подхожда на служител или комисионер в “Галчев Инженеринг” ЕООД, но в никакъв случай на избран от хората техен представител.
    Второ, собственикът на фирмата няколко пъти отговори, че работи така, както на него му изнася. В смисъл, правя така нещата, че да не се охарчвам, а изобщо не ме интересува удобството на хората. Пак не бе опониран нито от кмет, нито от общинските служители, дошли с него на срещата. Доста нагло поведение, но тук гозничани, в стремежа се да споделят всеки своя проблем, не усетиха този момент, за да реагират като един.
    На срещата имаше и представители на ВиК Ловеч, които явно бяха само за украса и масовка. По погледите им се четеше, че не разбират какво правят там. Момче с име Ицо, доколкото успях да разбера, аргументирано и доста интелигентно ги направи на пух и прах, а те дори не си отвориха устата, дори май и не усетиха какво им каза.
    Другото, което разбрах, е, че улиците ще бъдат заровени след извършване на строителните работи, но ще се нанесат покрития ДРУГ ПЪТ. ако някога се намерят пари за това. Гозничани ще има да взимат, демек. Да не употребя лафа на Любо Пенев за устни действия с горещо ястие, сервирано като първо.
    И един комплимент за г-н Казанджиев. Отново демонстрира, че е играч и успя да извърти една кофти ситуация така, че да се измъкне сух от водата.
    А агресивното поведение на проектанта спрямо присъстващите в залата, а и преди срещата, си беше на границата на хулиганщината. Честно казано, въпросният господин остави грозно впечатление и усет за пропуснато медикаментозно лечение. В един момент дотолкова се изпусна в поведението си, че направо си просеше санитари…
    ……
    След статията с пречупените кръстове видях в едно българско училище символът на болшевишките терористи и убийци да украсява стените, и то на доста места. Лично аз изразявам възмущението си от този факт и се надявам, че скоро ще бъдат премахнати заедно с мухъла и мизерията там.

Comments are closed.