kravodariavane140616314 юни е Международен ден на кръводарителя. Всеки ден у  нас около 600 души се нуждаят от кръвопреливане. Това са най-често пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания. Кръводарителите в България са 170 хиляди през последните 3 г., но 70% от тях са роднини на пациенти, а доброволците са малко. По-големият процент роднини кръводарители крие риск те да закупят кръв от друг човек, който може да скрие инфекциозно заболяване, казва д-р Николай Андреев – директор на Националния център по трансфузионна хематология. Д-р Николай Андреев: Рискът, този на който ще плащаш да скрие заболяванията си от вас е 100-процентов.

Днес младите червенокръстци от Ловеч обясниха и промотираха с информационни материали на младежите училищата ползата от кръводаряването като израст на хуманен жест да спасиш човешки живот, но и полезността за самите тях.

kravodariavane1406161БЧК и Центровете по трансфузионна хематология организират кръводарителска акция днес в няколко града.

14 юни е Световният ден на безвъзмездния кръводарител! Милиони хора по света дължат живота си на хора, които те никога не срещат – хора, които даряват кръвта си доброволно и безвъзмездно. Практиката от цял свят доказва, че най-безопасна е доброволно дарената кръв, защото рискът от предаване на живото застрашаващи инфекции при доброволните кръводарители е сведен до минимум.

Именно на тези герои на нашето ежедневие е посветен Световният ден на безвъзмездният кръводарител. Този ден има особено значение в историята на здравеопазването като рожден ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер – откривателя на кръвните групи. Това е възможност за израз на благодарност към хората , които безвъзмездно даряват живот. С отбелязването на Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител ,

kravodariavane1406162Областен съвет на БЧК Ловеч изказва благодарност към всички кръводарители, които са се включвали в акциите по доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Областната организация на БЧК Ловеч, прави промоции на безвъзмездното и доброволно кръводаряване сред подрастващите и младежите с които цели повишаване чувствителността на обществото към проблемите на доброволното кръводаряване. На фокус са младите хора. Надеждата е , че ново поколение доброволни кръводарители ще последва този пример. Как ще ги научим на това да бъдат част от промяната – зависи от нас!