znanie2307132В периода 15-19 юли 2013 16 души, млади хора от България и Германия взеха участие в Работно посещение на тема „Млади хора – предприемачество и инициативност“, съобщават от дружество “Знание” в Ловеч. Целта на посещението беше участниците да бъдат запознати с това, как младите  в Германия  реализират социална инициатива,  изпълняват гражданския си ангажимент и каква е мотивацията им да го правят.

В рамките на посещението участниците бяха запознати с различни варианти на това, как една идея на млади ентусиасти се  превръща в  успешна инициатива, по какъв начин те стартират и намират финансиране.  Такъв пример са създателите на кварталната работилница Machwerk, която представлява място, където децата на емигранти придобиват умения за поправяне на колелета, изработване на изделия от дърво, правене на щампи върху тениски и др. Съдържателите на работилницата се ангажират с нея извън основната си работа, помагат на семействата да спестят пари  и учат децата им на полезни умения, като основният им мотив е да помагат на живеещите в квартала. На въпроса, дали са мислили да направят работилницата свое основно занимание, те отговарят, че за тях тя е любимо хоби и дейността би загубила стойността си, ако я формализират.

Такива са и  Sozialhelden /Социални герои/, които впечатлиха участниците с инициативи като „Вучер за добрина” и събиране на средства по оригинален начин. „Ваучер за добрина“ е проект, състоящ се  в разпространението на картонче с регистрационен номер/ваучер/, което ангажира получателя му да направи нещо добро за някого, след което да го предостави на още 5 души, които да направят същото. За проследяване на инициативата е направен специален сайт, на който всеки получил ваучер отразява това, което е направил и се запознава с историята преди и след него.

Такива са и “производителите“ на бирата  Quartiermeister, приходите от която се използват за  изграждане на различни съоръжение в квартали на Берлин и  те продават по-скоро идеята за социална бира, отколкото алкохолна напитка.  

Участниците в посещението бяха запознати както с отделни инициативи на млади хора, така и с организации, които насърчават и финансират такива, като например Social impact Lab и Citizens for Europe, които ежегодно обявяват конкурси за младежко социално предприемачество, подпомагат финансово и осигуряват наставничество на одобрените.

Посещението се организира в рамките  на проект на сдружение „Знание“ Ловеч  – „Младите – предприемачество, перспективи и участие във вземането на решения“ по програма „Младежта в действие“. Партньорите по проекта – MitOst Verein определено се бяха постарали да включат най-полезното за българските участници,  срещайки  ги с инициатори, чиито опит и послания са „Мотивацията е 70% от успеха“.