feremeri1711132В коя нормална европейска държава се виси с дни на студа за да се чака, питат младите фермери?

Павлин Иванов

Няколко десетки млади хора от област Ловеч ще чакат през цялата нощ пред вратите на Областна администрация в Ловеч отварянето на офиса на земеделската служба за да входират проектите си по програма „Млад фермер“! Навън в момента е около 4 градуса, но младите фермери ще дежурят на смени цяла нощ, за да могат да бъдат първи при отварянето старта на прием на техните проекти на 18 ноември.

Причините за нощта под открито небе са няколко.

Първата от тях са неясните условия по програмата. Това, което знаят младежите е, че при еднакъв брой точки при оценяване на подадените проектни предложения, с приоритет ще бъде по-рано входираният проект. Именно за това, те са направили и списък, които да гарантира реда при влизане в офиса на земеделската служба, който ще отвори утре в 9.00 часа. Първият записал се в списъка е Юлиан Енев, като той чака ред от 13.00 часа на днешният неделен ден.

Засега в Ловеч ситуацията е много добра, казват младите фермери, които са разговаряли с техни колеги от Ямбол, където опашки има още от сряда вечер! В четвъртък, техен познат е бил вече 36-ти в списъка! До момента там има около 160 човека, като чакането е придружено с караници, списъци. В Ямбол, хора със джипове поставят някакви лица и пререждат всички.

Фермерите от област Ловеч имат притеснения, дали това няма да се случи същото и пред вратите на Областна администрация.

feremeri1711133Най-голямото притеснение на младите хора е, че сутринта навярно ще има срив в компютърната система, както обичайно се случва в България. Вероятно системата ще тръгне и скоро ще „забие“. По този начин ще се входират първо софиянци, а проектите за цяла България, които ще получат финансиране са само 400.

В списъка в Ловеч до момента са записани 10 човека, като очакванията са в следващите часове те да станат минимум 30.

Според фермерите, младите хора от провинцията нямат почти никакъв шанс!

Ние искаме да останем  тук, в провинцията. Да развиваме нещо тук, а не да бягаме. Все пак това, че са от област Ловеч им дава допълнителни 5 точки при класирането, уточняват момчетата и момичета в студа.

Те нямат информация да има квоти за проектите по области и не знаят, ще има ли изобщо одобрени проекти от областта.

Според фермерите правила няма! Никой не може да каже нищо! Стартирането на програмата беше за май, после за октомври, ще има, няма да има, ще има бюджет, един път 10 милиона лева, друг път 10 милиона евро и в крайна сметка, никой нищо не знае, смятат младите фермери.

Сега в момента има отпуснати пари, но дали ще има рамкиране по точки, дали по друг начин, никой не казва.

По програмата, приемът на заявления ще продължи до 20 декември, а от тази мярка могат да се възползват физически лица или еднолични търговци на възраст от 18 до 40 години, които са регистрирани за първи път като земеделски производители най-много 14 месеца преди подаването на документи, обясняват фермерите.

Притесняваме се, че няма правила. Бяхме подготвени за май, пропуснахме септември, пропуснахме една година, а валидността на документите ни изтичат и се страхуваме, че ще трябва отнякъде да търсим пак пари за нови документи, споделят младежите.

Ако сега нещо не се случи, тези, които бяха готови с документите и проектите си за май месец, за догодина вече им изтичат 14-те месеца и автоматично отпадат.

За фермерите не е ясно на кого е тази политика – дали на Държавен фонд земеделие, дали на министерство, дали на някой лично, по някакви съображения. Лобиране на дадени интереси, предполагат младите хора.

Друго много силно притеснение, което имат фермерите е свързано с прозрачността. Според тях е възможно да има предварително подготвени проекти, които ще спечелят финансиране.

Всичко проекти трябва да се приемат до 20 декември, а какъв ще е начина на одобрение, при ограниченият бюджет на програмата, никой не казва, споделят с притеснение хората. А това, не е редно!

Фермерите дават конкретен пример. През пролетта, по пчеларската програма, в 9,25 бяха блокирали компютрите. Някакво умишлено съвпадение?

Цяла година чакаме да стартира програмата, а те да не могат за една година да се подготвят, не е нормално, смятат те.

Според младите фермери, няма никакво значение кой управлява в момента, тъй като това е модел и всички правителства до сега, правят едно и също. Това, което е ясно за тях, че всяко управление си води хората, които да спечелят финансиране.

В коя нормална европейска държава се виси с дни на студа за да се чака, питат младите фермери. В коя нормална европейска държава има хора да стоят на опашка?

Упрекът на фермерите е към държавата, в чиито структури работят „парашутисти“. Можеше да има по-добра организация и ясни правила, споделят младите хора. Ние имаме нужда от помощ, а не големите фирми, споделят с болка фермерите.

 

Целта програмата е да улесни младите фермери при създаването и модернизирането на стопанства и достигането на съответствие с изискванията за безопасност на труда, опазване на околната среда, хигиена и хуманно отношение към животните.

Дали?

 

Въпреки направеният опит от “Ловеч днес” чрез Областният управител, младите хора да бъдат допуснати в сградата на топло, където да дочакат отварянето на офиса на земеделската служба, това не се случи.

Все пак, “Ловеч днес” благодари на Областният управител Милко Недялков, за комуникативността,

 

1 коментар

Comments are closed.