Точно на Димитровден СУ „Св.Климент Охридски” в Ловеч посрещна скъпи гости – ученици от Националното училище за приложни изкуства „Проф.Венко Колев” в Троян. В залата на 125-годишното училище прозвучаха творби, създадени в Литературния клуб „Орфей” под ръководството на Лина Борджиева, преподавател по БЕЛ и философия. С огромен интерес учениците от горния курс изслуша авторските творби на дванадесетокласниците Симона Велчева (есе за словото), Давид Костадинов (приказката „Черният извор на гарвана” и разказа в 5 епизода по библейски мотиви „Водата бе червена”) и Дебора Генадиева (есето за литературата „Гласът на душата”).
Лина Борджиева също допринесе за вълнуващото преживяване, като прочете стихове от книгите си „Библейски откровения” и „Мисли за мен като любов”. Младите хора от двете училища и техните преподаватели споделиха мисли, провокирани от чутото.
В началото на срещата зрелостникът Христо Костов от НУПИ говори за ценността на словото и четенето. Той изрази възхищението на всички от училището домакин.
Лина Борджиева подари на СУ „Св.Климент Охридски” комплект свои книги и най-новия сборник на Дружеството на троянските писатели, където отскоро членуват талантливите „орфеевци”. Директорът Валери Христов благодари за ценния подарък и покани новите приятели на училището на патронния празник през ноември.
Срещата бе във връзка с Националната седмица на четенето и организирана от преподавателите по български език и литература Ирена Петрова и Галя Лалева.

1 коментар

  1. Прекрасни млади хора и екип от преподаватели по Български език и литература!

Comments are closed.