protestsf1406131Иво Райнов

„Колеги, дошло е време да изберете страна на барикадата“.  С тази метафора започна поредната си лекция преподавателят ми по философия в Софийския университет. Беше преди повече от двадесет години, но лекцията бе една от най-силните и впечатляващи  за цялото ми пет годишно следване. Беше лекция за философията на честта и морала, на смелостта и достойнството. Скоро започна  дългата битка за свобода и демокрация. С  Валери  Динев  често веехме сините знамена на протеста по улици и площади. Всеки след своя избор, но на една и съща страна на барикадата.

Днес  Георги Кадиев заяви, че не е гласувал в позорния избор за шеф на ДАНС, защото „това е отвъд  границата на компромиса“. Кадиев показа, че и сред червените има достойни  за разлика от местния подлизурко Горов, един от 80-имата червени депутати, които вече три седмици лъскат  обувките на  мошеници  и олигарси. Думите на Кадиев  силно ми напомниха  за барикадата – една невидима граница отвъд която няма морал и държава.

Тази вече се срещнах на протест с мои доскорошни ученици. Объркани, защото не разбираха ситуацията, но със свити души, защото усещат, че нещо идиотско и зловещо се случва  в нашата държава. Съжалих  отново за уроците, за които няма страници в учебниците и време в претъпканите с „интелектуални“ издевателства  часове. Непреподадените уроци за  простички неща – свободата, правото на бъдеще, човешката солидарност и гражданската сила, която сломява всяка власт и беззаконие. За смелостта да избереш страна на барикадата, която прави разликата между истината и лъжата, морала и мерзостта, компромиса и предателството.

Млади приятели, често животът поднася тези уроци, за които училището няма смелост  (или време). Днешният ден ни разказа един от тези уроци, след които изборът на страна от барикадата е неизбежен. Днес Народното събрание направи поредната стъпка към изпълнението на  чудовищния сценарий  за предаване на  държавата на олигархия и мафия. След избора на Делян Пеевски не можем да бъдем равнодушни. Този избор е барикадата. Зад него е лъжата, демагогията, политическия цинизъм и една смазана държава с бананово бъдеще. Пред барикадата е истинската демокрация, гражданското общество, европейската перспектива. За няколко години Делян Пеевски постави пряко или чрез свързани лица под контрол водещи печатни и електронни медии (включително БТВ и ТВ7). Чрез участието си в редица български компании и посредством  приближения банкер Цветан Василев (Корпоративни банка) има влияние върху значима част от българската икономика. От днес поставя под контрол и най-важната структура в националната сигурност ДАНС. Стряскаща концентрация на власт – медии, икономически интереси и полиция! Схема,  градена с корупция и политически манипулации.  За да улесни ограбването на държавата и народа.

Млади приятели, дошло е време да изберем страна на барикадата! Не чакайте политическите партии да ви посочат  кауза! Не търсете месиите, които да следвате.  Така похабиха  четвърт век от моя живот. Живеем един път и имаме правото да изкараме дните си свободно и достойно. Днес българското Народно събрание  в лицето на 80 социалистически слуги на олигархията и 36 етнически рекетьори извърши покушение срещу демокрацията и народа! А народът сме всички, които плащаме данъци за да бъдат издържани политическите марионетки в парламента и наглите мерзавци  като Пеевски.

Народът има правото, гласа и силата. И една трибуна – площадът! В цялата човешка история народът е строял своята барикада на площада. Печелел е парче по парче свободата и своята държава. Произнасял е присъди над предатели, като днешните 116 турско червени депутати и мерзавци като Пеевски!

Млади приятели, дошло е време за уроците, които не се учат в училище!  Елате на площада за да ги научите!

1 коментар

  1. Всеки народ заслужава управлението, което има……….
    Според Хегел “всеки народ има такова държавно устройство и такова правителство каквото заслужава, това звучи логично и справедливо, защото държавното управление отговаря на традициите, културата, политическото и държавно развитие на народа”…
    май е доста логично…но за съжаление ние не заслужаваме такова управление…

Comments are closed.