lovechobshtina103121Иво Райнов

Ловеч е тревожно застаряващ град. Близо четвър от децата от всеки випуск напускат града преди да достигнат училищна възраст, в началните или прогимназиалните класове. Със семействата си, които по презумпция са също млади хора, някъде около 30-те. Всяка година 200-250 абитуриенти заминават да учат във висши училища. 90% от тях не се завръщат след абсолвентската вечер.

Застаряващата общност има незавиден статут – на затихване. Социално, икономическо, културно и прочие. Тенденцията не е от вчера, тя е десетилетна.  Проблемът е , че безразлично я съзерцаваме. Една официална статистика на местната администрация сочи, че във възрастовите групи между 15-29 години са 6845 младежи, а в тези от 0-14 само 5590 деца! Ужасявам се като си помисля, че когато завършат училище от тези деца няма да останат и 2000 в родния град. Нямам идея колко други се ужасяват, но ако впрегнем ужаса в идеи  и смислени усилия можем  да обуздаем  устрема на неприятната тенденция.

С подобни очаквания приех анонса, че ще бъде разработена  „Програма за младежките дейности в Община Ловеч“.  Документът е факт от  около месец. За съжаление, обаче, оставя убеждението, че е поредното формално написано „домашно“ на администрацията. Само, защото трябва да бъдат изпълнени национални изисквания за съставяне на такава програма.

В дългата аналитична част на програмата са записани, но в никакъв случай  подчертани,  три жестоки проблема пред младежката общност на Ловеч – снижаващ се фертилен контингент и респективно раждаемост, висока младежка безработица и плашещо нараснало ниво на зависимост от наркотици. Просто констатации за демографска криза, таблички за безработните младежи и статистика за употреба на наркотични вещества. Хей  така между другото, сякаш за да пълнят страници и придават дебелина на документа. А програмата е с дълъг хоризонт от 2014 до 2020 година.

Разбирам пестеливостта на плана за изпълнение на тази програма. Той е в тясната рамка на 2014-та година и очевидно не може да си поставя амбициозни намерения.  Но недоумявам как е възможно да хвърляш  мост към 2020-та и да не запишеш в конкретните  цели, приоритетите и очакваните резултати мотивираната амбиция да спреш  младежкото обезкръвяване на Ловеч чрез  планирани въздействия върху най-силно потискащите фактори – липсата на професионална реализация и демографското пропадане! Не разбирам и упорството на ресорно отговорния заместник-кмет да внесе програмата в зала след  джентълментско споразумение с комисията по образование и култура  да бъде оттеглена за  съвместно доработване. Чест прави на кмета, че поправи деструктивната неотстъпчивост на своя заместник.

В крайна сметка преработената програма предстои да бъде приета от Общински съвет. Надявам се с корекциите, нанесени на съвместното заседание между администрация и комисията.  Хубаво е, че настойчивото ми искане да запишем  амбициозни цели и приоритети бе посрещнато  с одобрение. Поне казваме ясно, че ще положим усилия за стимулиране на раждаемостта и репродуктивните проблеми при младите хора,, насърчаване на младежката заетост и сериозен  отпор на растящите зависимости сред младежите.

Несъмнено програмата може да бъде доста по-силна и целенасочена.Само, че липсва време за пълна ревизия на един вече подготвен  документ. Коригираната рамка дава посока и открива възможности. Например възможността да изработим  ефективни политики, насочени към „лекуване“ на  най-острите младежки  проблеми,  Кеато например набелязване на конкретен комплекс  от социални , икономически и административни мерки за за повишаване на раждаемостта и подобряване на репродуктивното здраве на младите хора. Като цялостна политика за повишаване на младежката заетост и снижаване на младежката безработица под националните нива. Тук ще се наложат стратегически промени в професиите и специалностите, предлагани от местното образование, съвместни програми с местния бизнес за обучаване и привличане на млади специалисти, активна административна подкрепа за младежки икономически инициативи и стартиращ  бизнес, търсене на възможности за местни преференции за бизнес начинанията на младите хора, отваряне на административния сектор за млади високоподготвени специалисти. Ангажирана политика за създаване на необходимата инфраструктура и културни центрове за задоволяване интересите на младите хора в общината. Решителна промяна в досегашната политика и насочване на инвестиции в изграждане на разнообразна, функционална и достъпна спортна инфраструктура.

Тези ангажименти трябва да бъдат приети присърце още от този общински съвет и да се превърнат във водещ приоритет в политиката на следващия, който на практика ще изпълни докрай младежката програма. Никой от нас не държи пръчката с магии и не може да реши със замах жестокото младежко обезкървяване. Можем да поставим началото на постепенното забавяне на негативните процеси и задържането на повече млади хора в Ловешка община.

 

За мен  това е възможната отговорна политика. Пасивното съзерцание е съучастие в социалната и икономическа маргенализация на Ловеч.

9 коментара

  1. Покажите мне такую страну,
    Где славят тирана,
    Где победу в войне над собой
    Отмечает народ.
    Покажите мне такую страну,
    Где каждый – обманут,
    Где назад означает вперед,
    И наоборот.
    Не вращайте глобус,
    Вы не найдете,
    На планете Земля стран таких не отыскать,
    Кроме той роковой,
    В которой вы все не живете,
    Не живете, потому что нельзя это жизнью назвать.
    Покажите мне такую страну,
    Где заколочены Храмы,
    Где священник скрывает под рясой
    КГБ-шный погон.
    Покажите мне такую страну,
    Где блаженствуют хамы,
    Где правители грабят казну,
    Попирая закон.
    Не вращайте глобус,
    Вы не найдете,
    На планете Земля стран таких не отыскать,
    Кроме той роковой,
    В которой вы все не живете,
    Не живете, потому что нельзя это жизнью назвать.
    http://www.youtube.com/watch?v=T9kGEUiT7CY

  2. dokato tozi e kmet i onzi pigmei ot mikre lovech nqma da bude grad

  3. Конспираторе , проблема, не е в този , който вика , че царя е гол , а В ТОВА , ЧЕ ЦАРЯ НАИСТИНА Е ГОЛ! >>>> На теб и на такива като теб явно студентчето ти Е ПРОБЛЕМ , КАКТО И АЗ КОЙТО КАЗВ – В ЛОВЕЧ НИщО НЕ СЕ РАЗВИВА /а и това са факти публикувани в редица анализи и доклади/ >>>
    НО ЯВНО , ЧЕ ТИ СИ ОТ ХОРАТА , КОИТО Е ПО-ДОБРЕ ДА БЯГАТ И ДА НЕ ПРИЗНАВАТ ЕДИН ПРОБЛЕМ , ОТКОЛКОТО ДА ГО ПРИЗНАЯТ И ПРЕБОРЯТ , ВСИЧКИ ЗАЕДНО .

    аКО ТИ ОПРИЛИЧАВАШ ТАКА МИСЛЕщИТЕ ХОРА НА СОРОСОИДЧЕТА , ТОГАВА щЕ ТИ КАЖА – ТИ ПЪК МНОГО СИЛНО МИ МИРИШЕШ НА ОНЕЗИ ДЕТО ЗАВЪРШВАХА В АОНСУ И ПОСЛЕ СРЕШУ ЗАПЛАщАНЕ НИ УБЕЖДАВАХА – КОЛКО Е ГОТИН СОЦА!

  4. Сбогом, смешно човече,
    Ах, за теб ми е жал,
    че България вече е потънала в кал,
    няма тук патриоти,
    хайде, миличък, спи,
    на таквиз идиоти тя все пак се крепи…
    http://www.youtube.com/watch?v=mEp6avLY1Is

  5. Конспирация, опорни точки:

    1) И тоя е соросоид. На леля му, внучката е женена за един, който е ходил на семинар организиран от една фондация, която преди време е взела пари от американски тръст фонд, захранван със средства на Сорос.

    2) Очевидно този не е студент, освен това е надрусан, пиян и психично болен. Небръснат е , което говори за слаба хигиена на тялото и духа. Най-малко такива имат право да дават акъл.

    3) Да се сезират компетентните органи за нарушение на правата на интелектуалната собственост използвана във видео-пасквилчето разработено от студента. Платил ли е авторски права и с какво право ползва чужда интелектуална собственост? Той е един обикновен крадец и закононарушител.

    4) Да се направи пълна финансова и данъчна ревизия на цялата фамилия на Димитър димитров и да се разбере от къде са средствата, с които той може да си позволи да учи и живее в един от най-скъпите градове в Европа – Лондон? Мирише на соросоидна платена провокация.

    5) Съмняваме се , че клипът изобщо е правен в Лондон, а най-вероятно е изфабрикуван от соросоидите, урко-орко-патори и демопедераси в мазето на СУ, позлвани са държавни средства и техническо оборудване, което директно ощетява бюджета и намалява сумата, която би могла да отиде за увеличение на пенсии, майчински, социални помощи т.е. директно бърка в джоба на всеки един от нас!

    6) Призоваването към безредици, бунтове и нарушаване на обществения ред, както подриването на легитимната държавна власт противоречи на всички видове законодателства и е подсъдно по съответните членове и алинеи. Нека компетентните органи светкавично се сезират и всемат адекватни мерки!

  6. “В България понятието “политика” остава неразбрано и носител на негативни конотации за поприще за “негодници, престъпници, мафиоти и прочие.”

    http://www.youtube.com/watch?v=re_K6vjdwog#t=20

  7. “Община Ловеч обяви, че, с оглед на политическата си позиция, ще промени емблемата си с нова: презерватив (триизмерен).
    Презервативът ограничава производството, унищожава следващото поколение и Ви дава усещане за сигурност, докато всъщност Ви прекарват.”

Comments are closed.