EKOMISIA1104161” Инициативите, в които участвах тук и хората, с които се срещнах, ме спечелиха за каузата на доброволчеството окончателно и безвъзвратно. Чувствам се още по-силно мотивиран за бъдещи участия и изяви, затова с интерес ще чакам следващи предизвикателства”.  Това заяви  24-годишният Юлиус Лилис от литовския град Каунас, изразявайки обобщеното мнение на участниците в завършилия днес в Ловеч международен младежки обмен на тема “Доброволчеството като път за професионално ориентиране на младите хора “. В него се включиха 60 доброволци от Италия, Испания, Румъния, Литва и България.

“Участието ми в обмена ме накара да осъзная, че действително  доброволчеството може да ми помогне в избора на бъдеща професия. Обогатих се с нови знания и впечатления. Контактите тук ми дадоха нови посоки за размисъл, а градът ме плени с красотата си”, сподели пък  18-годишната ученичка Роксандра-Валентина Берару от Плоещ (Румъния).

EKOMISIA1104163Младежкият форум бе съпътстван от куп инициативи, а своята съпричастност към каузата на доброволчеството засвидетелстваха местната власт и различни институции. Лично кметът на Ловеч Корнелия Маринова приветства младежките посланици на европейските страни при откриването на събитието. Тя покани доброволците в местната община, където заместник-кметът Ивелина Радевска им представи  приоритетите и различните направления в работата на администрацията.  “Бъдете добротворци през целия си живот. Отнесете България в сърцето си “, призова пък младежите областният управител на Ловеч Ирина Митева при срещата си с тях.

С много емоции и незабравими преживявания бяха съпроводени различните инициативи, в които се включиха младите хора. С голямо внимание те работиха с децата от Центровете за настаняване от семеен тип в Ловеч. Закрепиха зародилото се  приятелството с тях с много игри и спортни занимания.

Доброволците се включиха активно и в различни прояви, посветени на Седмицата на гората. Те поднесоха венец на паметника на изтъкнатия лесовъд инж. Никола Василев на алеята “Баш Бунар” и изслушаха беседа за живота и делото му. Заедно с  директора на Регионалната дирекция по горите инж. Павли Богдански и служителите на дирекцията младежите участваха в залесяване на млада гора в ДЛС “Русалка” в гр. Априлци.

Участниците останаха респектирани от професионализма и уменията, които показа пред тях екип на РС “ПБЗН” заедно с доброволци на БЧК на специална демонстрация, състояла в двора на Механото. Интерес предизвикаха и посещенията в две ловешки училища – ПГМЕТ и СОУ „Св. Климент Охридски”. А за финал на натоварената си програма доброволците осъществиха полезна инициатива съвместно с общинската фирма „Еко” ЕАД и ДГС-Ловеч, като се включиха в почистването на историческата местност „Пази мост” край Ловеч.

На изпроводяк младите хора от различните страни споделиха, че са останали силно впечатлени от Ловеч, преживяното през десетте дни и родилите се нови приятелства. Международният младежки обмен в Ловеч е част от проект на сдружение „Екомисия 21 век”, който се финансира от Център за развитие на човешките ресурси по програма „Еразъм +”.