Таня Цокова

Проектът за международни младежки дебати на немски език се финансира от Германия и се провежда в 12 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на  училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал.

Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване на немски език.

На 18 и 19 април за втори път Езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“  в Ловеч беше домакин на финала за Северна България. Участваха 8 ученици от 11 клас на  езиковите училища в Русе, Монтана и Ловеч. В началото с приветствени думи се обърна директорът Радослав Хитов, който пожела успех на всички участници.

Журито, съставено от  учители от трите гимназии, избра 4 финалисти, които  дебатираха за и против пълната замяна на хартиените учебници с електронни. Финалистите Калина и Дончо от Монтана, Боряна от Русе и Дона от Ловеч убедително и аргументирано с много примери защитаваха различните позиции. За победител журито обяви Боряна Стойкова от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе. която ще представи Северна България на националния финал в София през май.

 

Comments are closed.