bibl311131Млади хора от Ловеч направиха първите стъпки в дигитализацията на периодични издания от  Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“. 20 доброволци над 18 годишна възраст и двама библиотечни специалисти се запознаха с оригинални статии от вестник „Стремление“ за периода– 1926 г., снимаха  документи и ги въведоха в електронната библиотека на културната институция.

Инициативата е реализирана с подкрепата на проект Дот нет (Достъп до наследството чрез електронно търсене), финансиран по програма „Глоб@лни библиотеки –България“ с близо 6000 лв. Идеята на участниците в проекта е да се осигури по-широк и лесен достъп до документите, съхраняване на оригиналните издания. Работата и резултатите по проекта бяха представени в читалнята на библиотеката в Деня на народните будители.

bibl311132 Регионалната библиотека в Ловеч пази в отдел „Краезнание“ редки издания, към които проявяват интерес близо 1000 души годишно. Дигитализирането улеснява търсенето на конкретни статии и дава възможност на повече ползватели да имат достъп до изданията, без това да ги поврежда, каза Марияна Иванова, директор на библиотеката. Тя посочи, че работната група е направила около 3000 дигитални копия досега. Освен това са насърчени 20 ученици от 5 и 6 клас за участие в извънкласна форма по фотография, краеведски дейности, арт занимания и усъвършенстване на умения.

При прегледа на старите вестници младите хора са снимали актуалното състояние на значими обекти, за които е писано във вестник „Стремление“ и са съпоставили описаното със съвременния изглед. Със снимковия материал те направиха изложба, в която показаха над 100 фотографии, изобразяващи емблематичния за града Покрит мост, Юзината, площад „Тодор Кирков“, ресторант „Драката“.

Благодарение на усилията на младите хора и помощта на библиотекарите на сайта на библиотеката има специален интернет каталог, където могат да се видят  заглавията от вестниците, описанието на периодичното издание и да се прочетат статии и материали.

Ще продължим да работим по задачата да бъдем видими в интернет пространството, да представим уникални колекции от стари снимки, материали, свързани с миналото и настоящето на града, с духовната и материалната култура, каза още Марияна Иванова.

 

1 коментар

  1. Не, че нещо ама още преди десети на Американски филми съм гледал, че това става. За какво получават заплати общински и държавни бюрократки след като и това не са направили а чакат дечурлигата да го правят като самодейци?

Comments are closed.