znanie2911162Участниците в „Младежка академия за демокрация и развитие“ на Сдружение „Знание“ днес получиха своите сертификати за участие в проекта, като церемонията стана в залата на Общински съвет – Ловеч. Документите връчи кметът на Общината Корнелия Маринова, която се обърна към младите хора с думите:

„Във Ваше лице гражданското общество има и ще има едно бъдещо положително развитие. Тази зала, в която сме, е едно олицетворение на демокрацията. Защото тук е домът на общинските съветници, които са се заклели да работят за благото и в интерес на хората. В Общината работи и Център за услуги и информация за гражданите, който всекидневно обслужва десетки хора. Стартирахме и комплексното обслужване  и вече сме въвели на първи етап 15 комплексни услуги, които са публикувани на сайта на общината. Работим по следващите етапи, като до края на мандата искаме да въведем пълно електронно обслужване.“

znanie2911163Проектът „Младежка академия за демокрация и развитие“ е финансиран от Община Ловеч, съгласно  „Правилник за функциониране на Общински проектен фонд 2016“, Раздел I.- финансиране на инициативи на НПО, припомни Ралица Попова, изпълнителен директор на Сдружение „Знание“ – Ловеч. Тя разказа с какво са се запознали участниците, които са 20 младежи на възраст 16 – 29 години от различни училища в общината. Изключителен интерес предизвикаха отговорите на въпроса „Вие сте кмет на община. Искате населението на тази община да е най-щастливото в Европа. Какво ще направите?“.

В крайна сметка Младежката академия допринася за подобряване информираността и знанията на младежите за различните форми на гражданско участие, както и  за ролята и функциите на общинската администрация и Общинския съвет.

znanie2911161Кметът Корнелия Маринова препоръча да се работи за устойчивостта на проекта, като се помисли за продължение на инициативата. След като си направиха обща снимка, повечето от участниците пожелаха да си направят лични снимки с кмета на Общината. Журналистически интерес имаше към Христо Христов, 12 клас на ПГМЕТ, който е изпълнявал функциите на кмет в ролевите игри по проекта.

„В академията научих много полезни неща, които ще са ми полезни в живота. Ще се радвам един ден да мога да управлявам като кмет. Ще работя за силно икономическо развитие, висок стандарт на живот и сигурност“, каза младежът.

znanie2911164

2 коментара

  1. За каква демоКрация говорим след като някой от навалицата дори сме длъжни да работим ангария по заповед на правосъдието без никой да се интересува мажем ли да си купуваме всеки ден храна от магазина. А пък кмета съвсем демоКратично спря фестивала Бардфест къде се пееха песни и против властта.

  2. “Тази зала, в която сме, е едно олицетворение на демокрацията. Защото тук е домът на общинските съветници, които са се заклели да работят за благото и в интерес на хората.”
    За първи път чувам,че една зала олицетворява демокрацията.Но може би е вярно за Ловеч и за България.Щото други олицетворения на демокрацията,освен зали и магистрали не виждаме!
    Че съветниците са се заклели да работят за благото на хората го разбрахме.Пише го и в Закона.Не разбрахме само дали Кметицата е убедена,че тя и съветниците й си изпълняват клетвата.Може би изпълнението е в увеличаване на местните данъци и такси,порязването на таксиджиите,”децата с принадена стойност” от кетъринга…Очакват ни и други изпълнения на клетвите!

Comments are closed.