intergplan1209121Павлин Иванов

Общински съвет ще разгледа на сесията си точка „Приемане  и одобряване на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр.Ловеч за периода 2014-2020 година“. Той беше разработен от Обединение ДЗЗД “Ловеч – 2012 АС”, което се състои от фирмите “Гама Мениджмънт” АД и “МИСТ ПРОЕКТ” ЕООД. Общата стойност на проекта е 499 884 лв, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 474 889 лв. Пълна информация за проекта може да намерите както в „Ловеч днес“, така и в сайта на Община Ловеч и на специално създаденият сайт .

По време на разработването на проекта бяха проведени множество обществени обсъждания, заседания на работните групи и срещи. Бяха правени и множество презентации.

На последното обществено обсъждане стана ясно, че общият размер на инвестициите, предвидени в интегрирания план, е 667 850 679 лв.

Средствата са за реализиране на 61 проекта, като от тях 82 447 594 лв са заявените и предполагаемите частни инвестиции. Съфинансирането от страна на община Ловеч при сега действащите стойности за задължителен собствен финансов принос е в размер на 28 571 409 лв.

Всичко това е повече от много хубаво! Още повече, трябва да се има предвид, че обхватът на зоните за въздействие в рамките на интегрирания план за градско възстановяване и развитие няма да бъде променян за период, не по-малък от 10 години след приключване на дейностите по проекта.

Изникват обаче въпроси, на които към момента няма отговор.  В следствие на мълчанието,  местната общност, умишлено или не, е вкарана в голяма заблуда.

  1. Общият размер на инвестициите, предвидени в интегрирания план, е 667 850 679 лв., близо 700 милиона лева за следващите 7 години! Това прави годишно около 100 милиона лева инвестиции в Ловеч?!

Първо, дори и на непредубедения читател е ясно, че такъв размер на средства няма да пристигнат в Ловеч, още повече не става въпрос за цялата община или дори целият град, а само за три зони!

Второ, след като никой до сега не е отговорил смислено на един изключително важен въпрос – каква е визията за града към 2020 година, т.е. дали Ловеч през 2020 г. ще бъде индустриален град, културен център, туристическа дестинация и т.н., т.е. какъв град искаме да имаме през 2020 година, как ще постигнем смислена цел, когато не сме си я поставили?

По тази отправна точка, митът, които ни се внушава е, че в Ловеч ще влязат едни близо 700 милиона лева и всичко ще стане цветя и рози!

Да, ама не! Освен ако не стане някакво чудо и администрацията не спечели от щатската лотария подобна сума.

Тук проблема е много прост и го поставих на последното обществено обсъждане – след като на всички е ясно, че 700 милиона няма да дойдат, как сме приоритизирали отделните проекти. Т.е. какво ще се случи ако дойдат 100 милиона, ако са 200 или 500 милиона? Кое ще се прави и кое не? Защо не се обясни на гражданите, че проектните намерения са важни в идеен план, но няма да се случат  нито в цялост, нито вероятно дори наполвина.

Отговор няма!

Като резултат, всички надежди за зали, басейни и други удобства вероятно няма да се случат, поради липса на достатъчно средства, а ще се наблегне на инфраструктура, което разбира се е по-важно. В крайна сметка, в момента няма план, които да дава отговор какво правим според средствата и как ги разпределяме по важност.

  1. При сега действащите стойности за задължителен собствен финансов принос е в размер на 28 571 409 лв..  Т.е. за всяка от 7-те години, само по тези проекти, ако се запазят условията, ще трябва да имаме готови по 4 милиона лева годишно за съфинансиране.

Сещате се, че с такива средства Ловеч не разполага, а и никога не е разполагал! По запознатите с бюджета са още по наясно с темата и вероятно в момента се удрят по челата.

Отново изниква въпроса: Точно кои от заложените проекти ще се изпълняват и кои не?

Необходимо е да има разработен план на база прогнозни възможности на бюджета и на база обявени предварително приоритетни проекти да има няколко варианта на действие по плана.

Такова нещо към момента няма!

 

Споделям само два от важните проблема, които Община Ловеч не е решила по същество. А след като няма отговори, по-скоро умишлено градските власти са вкарали в заблуждение гражданството на Ловеч по отношение на развитието на града през следващите 7 години.

 

Още в началото от администрацията тръгна по един недобър начин да модерират обсъжданията по кварталите, без да обяснят ясно, че не всички желания и нужди могат да бъдат удовлетворени с реализирането на Интегрираният план. Хората останаха с убеждението, че щом конкретно предложение влезе в плана, то ще бъде изпълнено. За съжаление и то голямо, това няма да е така.

Днес, решението е буквално в ръцете на общинските съветници. Най-вероятно те ще одобрят предложението. Дано само успеят да получат достатъчно достоверна информация, за да вземат обосновано и правилно решение.