makovei903151Павлин Иванов

В петък вечерта, „Панорама“ по БНТ представи вътрешен поглед на румънците за техният модел са справяне с корупцията по високите етажи на властта. Очевидно, моделът работи, осезаеми резултати има!

Но това е само едната страна. Ще припомня на тези, които не са имали възможност да гледат предаването няколко ключови мнения на хора, извън правосъдната система.

Журналистът Дан Тапалага споделя: „Мисля, че в Румъния няма човек, който да не е разбрал връзката между бедността и корупцията. Затова румънците се отнасят с голямо одобрение към Националната дирекция за борба с корупцията и към прокурататурата, работеща по антикорупционни дела. Във всяко допитване те са на челните места по доверие, наравно с църквата.”

Питам се, кога ние българите, като гражданите ще разберем тази проста взаимовръзка? Защо не искаме да обвиним в прав текст всички онези, корумпирани и зависими типове, заради които, повече от очевидно, нашите градове умират, държавата ни се тресе непрекъснато скандал след скандал, а българите се затрудняват да издържат семействата си.

Всички знаем имена. Всички знаем схемите.Но и всички се страхуваме, че освен неприятности, нищо друго няма да получим от системите призвани да осигуряват правов ред в България.

Да, в Ловеч ситуацията е много подобна. Тук е копие, макар и в умален модел на случващото се в страната дълги години. Да, има корупция! Да, има очевадни престъпления! Да, има крупни схеми за източване на публични средства! Да, всички са оплетени като свински черва! Да, ако не се разтърси изключително сериозно града, след 10 години ще останат само бездомните кучета и шайка крадци, в едно с техният си, личен електорат!

 

Даниел Каин е историк. Той казва: „Имаше едно очакване от страна на обществото, че нещата трябва да се променят, че няма вече накъде. Младите хора избягаха от Румъния и всички имаха усещането, че промяната трябва да дойде от нас, не да очакваме някой от чужбина да върши някаква работа тук. И така се обяснява самият факт, че младите прокурори наистина осъзнаха, че трябва да си вършат работата, че тяхната работа е над влиянието на политиците. Защото самото общество изпитва тази нужда от правосъдие. Това е жажда за правосъдие!“

 

Защо промяната не идва от нас самите, както казва Даниел Каин?

Моят отговор е много прост – почти никой не иска да наруши личният си комфорт на мизерия! Ловалии, като типични българи очакват някой от някъде да дойде, да поведе хорото, да понесе отговорността от името на всички и ако се издъни, гражданите на еснафския град да има на кого да прехвърлят вината, оставайки чисти, бедни и говорещи с децата си единствено по Скайп!

Не веднъж съм писал, че цели фамилии са окупирали институциите в града. Майки, бащи, синове, дъщери, баджанаци и етърви … си натискат парцалите по топлите и добре платени места в белите сгради в центъра на Ловеч, гледайки с насмешка и самодоволство мизерията на останалите, НЕбогопомазаните!

 

Хория Джорджеску, председател на Националната агенция по интегритет, пояснява метода на работа: „Информацията за случаите, които разследваме, е публична. Когато установим разминаване в доходите на високопоставени служители и политици, случаите се разглеждат в съда. Тогава окончателната присъда е: ”Играта свърши!”

Информацията е публична! Ха!

Ще ви припомня един красноречив случаи от последните седмици. Една ловешка онлайн медия, без да се знае точно на кого е ( в нарушение на закона), публикува цитати от прокурорското постановление на шефката на Районна прокуратура Ловеч Венцислава Кулева. Опитахме да получим и ние това постановление.

Познахте, имаме категоричен отказ от страна на тази институция и от страна на Община Ловеч! За каква прозрачност можем да говорим?

А в това постановление, най-вероятно ще видим небивали аргументи относно случая „Алонсо“ и как никой не е виновен за това, че ловец?!?! гръмна ягуара в ловешкия Зоопарк и се снима с главата му, като безценен трофей!

Това постановление би дало част от отговорите защо сме бедни, защо тук нищо не става, какви са зависимостите и кой дърпа конците! Но, това е положението засега!

Друг аспект на казаното в „Панорама“ от Хория Джорджеску е несъответствието между доходите и демонстрираният ежедневно начин на живот на нашия „елит“.

Всеки от нас може да посочи поне 10 човека, чиито доходи категорично не позволяват воденето на охолният живот, които те демонстрират! И какво от това? Тук, при нас, за такива неща никой не разследва, защото ако започне, ще намери огромен дисбаланс в доходите на знакови ловчалии!

 

Много бих искал утре да можем да кажем нещо по различно и позитивно за нашият град и за България.

Иска ми се да видя справедливост, а не разчистване на сметки.

Иска ми се добрите примери да не бъдат в новините, а да усещаме промяната, която те ни носят.

Боже, колко неща ми се иска да се променят, защото почти всичко около нас е пропито от далавери, кражби, корупция и зависимости!

Не знам дали скоро у нас ще има подобие на „румънският модел“, но знам, че това рано или късно ще стане, просто защото ТАКА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ!

Вярвам, че много сгради в Ловеч ще бъдат буквално разтресени от фактите, които някой ден ще станат публично достояние и всеки от виновните ще получи справедлив и честен процес!

 

Ще припомня казаното в „Панорама“ от румънският журналист Дан Тапалага и с което започнах моя коментар:

„Мисля, че в Румъния няма човек, който да не е разбрал връзката между бедността и корупцията“

Кога ти, драги читателю ще разбереш това?

1 коментар

  1. Имам чувството, че някой е имунизирал хората против справедливост. Не намирам друго логично обяснение за липсата на реакция към случващото се в страната

Comments are closed.