На 27 февруари в град Тетевен се проведе дискусионен форум, целящ да покаже ползите и възможностите, които предоставя  ученето и доброто образование. Срещата бе под надслов – „Защо да уча“, а в нея взеха участие специалните гости: репортерът Миролюба Бенатова и треньорът на националния отбор по футбол Петър Хубчев.

Форумът бе открит от Валентина Николаева – директор на дирекция „Специализирана администрация“, при Община Тетевен, която запозна присъстващите с основната идея на срещата и защо се провежда тя. „Основната идея на този форум е, че личната мотивация на децата за учене и надграждане на знания е най-съществения фактор, върху който обществото и държавата трябва да въздействат. Така се формира, от ранна детска възраст, във всяко дете, личностна позиция за ползите от ученето, доброто образование и професионална квалификация“, каза г-жа Николаева в словото си.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева също отправи приветствие, в което подчерта, че ученето и добрата квалификация са водещ елемент от успеха на един млад човек. Тя призова учениците да полагат усилия и да придобиват все нови и нови знания, за да бъдат успешни в предстоящия им житейски път.

Сред присъстващите на дискусията бяха още: зам.-кметовете Борис Врабевски и Свилен Русинов, председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева, началникът на РУО – Ловеч Еленко Начева, ученици от основните и средни училища в общината и възпитаници на тетевенските училища, с успешна професионална реализация.

В получилата се интересна, откровена и ползотворна дискусия се включиха както специалните гости, така и почти всички присъстващи. Оформиха се интересни гледни точки и мнения около образователната ни система като: имат ли всички ученици равен достъп до качествено образование, какво трябва да се промени в системата и с какво тя е полезна за учениците в този си вид, големия брой отпадащи ученици от училищата, трябва ли да се изучават всички заложени предмети и др.

На срещата се обсъдиха и редици други фактори, които оказват влияние върху стимула за учене, а именно: средата, в която живеем, родителите, учителите, приятелите и т. н.

Форумът е една от дейностите, включени в Годишния план за младежта за 2018 г. по стратегическа цел 1: „Създаване на благоприятна и подкрепяща среда за качествено образование и професионална реализация на младите хора в общината“.