pokritmost405152Павлин Иванов

На среща с медии, за която „Ловеч днес“ умишлено не е информиран, най-вероятно по изрична заповед на кмета-реформатор, е представена поредната стъпка на Минчо Казанджиев за легитимация на промяната на визията на символа на Ловеч – Покрит мост.

Най-подробна информация за това има на кметският новинарски сайт. В дописката на сайта поддържан от хора на Казанджиев се казва, че Съюза на архитектите в България ще даде свое становище относно промяната на Покрития мост. За тази цел от вчера архитектите от София се били срещнали с ръководството на общината и проектантите и на място са се запознали със сегашното състояние на моста.

След като прегледат материалите и проектите за реновирането на покрития мост, те ще излязат с експертно становище относно двата варианта – да бъде бял или да остане дървен.

В сайта на Казанджиев и Коларова пише още, че „Според арх. Светозара Шаханова покритият мост в Ловеч е част от дискусия, която тече в България, за архитектурното наследство, за неговото експониране, за неговата рехабилитация и начина, по който се представя. В Ловеч експертите са се запозналите с двата варианта как да изглежда покрития мост, които са представени в Националния институт за недвижимо културно наследство.
От там вече са взели решение, но се чака одобрението на министъра на културата. Шаханова каза още, че в Съюза на архитектите в България е получено и протестно писмо от инициативен комитет, с което се настоява мостът да запази сегашния си вид.
Според Бакалов трябва да се създаде професионална среда за преценка. „С реновираните сгради встрани от моста бял вариант би стоял добре. Дървото също би се вписало в такава среда, но съвременно, с идеята за историцизъм”, заяви още архитектът и подкрепи идеята мостът да се отвори към реката.
„През цялото време от съществуването си мостът е бил и бял, и дървен. Сегашният
в никакъв случай не е автентичния мост на Кольо Фичето. Въпросът е развитието на
средата и как би било по-добре. Устоите са били красотата на моста, изграден от Кольо Фичето, а тях ги няма отдавна. Каменният градеж е визитката му, не толкова дървената част“, каза още Шаханова.
Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев съобщи, че най-важно е какво ще реши Министерството на културата. Той допълни, че всеки един от вариантите има своите плюсове и минуси.
„Важното е да се избере най-добрия вариант, защото става въпрос за обект, който е национална гордост. Дали ще е бял или дървен, важна е експертизата, преди да започне реализирането на проекта”, заяви кметът. По думите му основна цел е енергийната ефективност на моста, достъпа до него, да се облекчи преминаването на хората, да се създадат благоприятни условия за работа на занаятчиите и добри условия за посетителите. „Външният вид е най – маловажното решение, но не е без значение,
затова ние ще се вслушаме в експертизите“, каза още Казанджиев.
Архитектите са обсъдили с Казанджиев възможностите млади архитекти да участват в инициативи на общината, в което Ловеч вече има опит.“

 

10 коментара

  1. Срещата на ръководството на САБ ,беше провокирана от нас ,,Инициативен комитет ,,Да запазим символа Покрит мост-Ловеч”. На 24. .07.15г. внесохме нашата жалба в деловодството на САБ с приложени документи. На 04.08.разговаряхме по телефона с предс. на съюза на архитектите арх.Г.Бакалов, от разговора разбрахме, че до този момент, той изобщо не е прочел жалбата и не е дадена за разглеждане от ръководния орган, по телефона 15 мин. ни уверяваше колко било добре е да се усвояват парите!, и не желаеше да разговаряме по същество, за запазване на сегашния вид на моста. На 05.08. имахме среща с арх.Г.Бакалов и арх. Св..Шаханова и зам, председателя, нещо като на сладкарница с почерпка. Тримата не бяха чели документацията и я четяха в момента, в последствие се установи, че приложените документи са ,,ИЗЧЕЗНАЛИ”загубени! започнаха да търсят лаптоп и снимки на проекта от нашата петиция. Увериха ни, че НЕ могат да дадат становище, без да познават документите за новия проект и не са го виждали. След 5 мин. арх. Св..Шаханова, изведнъж отговори колко бил добър новия проект!,а сегашни вид на моста бил ,,грозен”, без да е видяла дори снимка на новия проект и обяви че моста не е възстановка на К.Фичето. Попитахме ги, как така изведнъж харесаха проекта, след като НЕ са го виждали?, което беше факт. Обяснихме им, че моста е в защитена територия неразделна част от АИР ,,Варошаша”в арх. ансамбъл , следователно е под защита и нац. културна ценност и не може да се проектира и процедира проект, без одобрението на НИНКН, което е описано в жалбата и ги помолих , да се придържат и спазват закона. Отговора беше, че не решаваме ние гражданите , а ,,експертите”. Отговорихме, че трябва да спазват закона, защото НИНКН , не са разрешили и съгласували новия проект!, следователно е незаконен. След това ми казаха, че са говорили с кмета и ще пътуват до Ловеч. От разговора ни се разбра, че ще обслужат незаконния проект на общината, за ,,усвояване” на пари, което намирисва на ,,договорка” с кмета.!. Реагирахме остро на този факт, и започнаха грозни и безпочвени обиди по наш адрес. Сега, както и разбрахме от други архитекти от САБ, са били в Ловеч и явно искат да се включат в проекта!….. Искаме от ръководството на САБ, да разгледа Жалбата и Проекта на общо събрание на архитектите, а не трима човека да се произнасят ,,некомпетентно” и манипулирано от името на гилдията на архитектите в България! http://lovechtoday.eu/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB/

  2. Този няма ли да се омита вече от поста на кмет?! Да белосва стените на къщата си,Покритият мост няма нужда от това!

Comments are closed.