oumimistar704141Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, заедно с шефа на Агенция Пътна инфраструктура инж. Стефан Чайков и областния управител на Ловеч Милко Недялков инспектираха ремонтирания мост в Ловеч, който пропадна от високите води на река Осъм на 14 юни м.г.

„Ловеч може да се похвали със завършен и абсолютно безопасен мост, който, забележете, е отремонтиран за по-малко от 180 дни.“ Така регионалният министър Терзиева коментира строителството на моста, като акцентира върху доброто качество на изпълнение и спазването на всички законови разпоредби. За строителството на моста бяха необходими 1.8 милиона лева, като средствата бяха отпуснати през август м.г. от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. 

oumimistar7041412Основен приоритет на правителството е намаляване на различията между регионите, които за жалост, през последните 4 години са се увеличили доста, заяви министър Терзиева в отговор на въпроса на «Ловеч днес», кога Северозападният район ще се превърне в нормално място за живеене, защото в момента не е.

За Северозападният район се изготвя специална стратегия, по която да се усвояват средствата по всички оперативни програми. Това ще бъде и един от основните източници за финансиране, който ще дойде тук, каза Десислава Терзиева.

Работи се и във връзка с усвояването на средства по Дунавската стратегия, а също знаете, смятаме да строим автомагистрала «Хемус». Всичко е много комплексно – имате разбработен регионален план, има общински планове, разбработвват се градските планове. Всичко това трябва да бъде интегрирано в прилагането на всички източници за финансиране за да може да стимулираме растежа и създаване на работни места.

oumimistar704144Относно времевият хоризонт, министър Терзиева не се ангажира с прогноза, като заяви, че няма как да се каже, че всичко след 5 години ще бъде цветя и рози, предвид на това, че вашият регион е най-бедният в цяла Европа.

Сега се разписва и стратегията за реиндустриализацията, така че, в скоро врем еще чуете повече подробности за това как предвиждаме да развиваме регионите.

 На посещението си в Ловеч Десислава Терзиева подчерта, че Ловешка област ще получи близо 9 милиона лева от средствата по публичната инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите“. „Това е сигурното доказателство как правителството на Пламен Орешарски работи във висок синхрон с общините и областните управи. Парите тази година трябва да бъдат усвоени за улична мрежа, водоснабдяване и инфраструктура, което е една добра новина за Ловешка област“, допълни министърът.

Относно търговете за магистрала „Хемус“ Терзиева заяви, че към момента е избран изпълнител за проектиране на аутобана в участъка Ябланица – Ловеч (Плевен) и се подготвя следваща процедура за проектирането на втория лот между Ловеч и Велико Търново. През следващите месеци ще бъде представен проектът на трасето в Плевен и Велико Търново. Изграждането на магистралата е изцяло съобразено и с Натура 2000.

По проблема с водоснабдяването в областта и проекта за строеж на язовир „Черни Осъм“ министър Терзиева уточни, че към момента има такъв проект, но за съжаление няма финансиране.

4 коментара

  1. Много е лошо когато хора като Недялков се взимат на сериозно, защото той е един много зависим човек, който го интересува само неговия интерес, а такива хора в политиката не трябва да има. Само на Барека вярвам! Давай, Барек, с тебе сме!

  2. Това определя комсомолските кадри от едно време , та досега-да говорят, но да не казват нищо! Щом държавата се хвали с този мост, работата е спукана, но не може и да бъде друго, след като се назначават такива “кадри” за министри!

Comments are closed.