„Разработили сме план за оздравяване и преструктуриране на болницата, работата по който започваме още от днес и се надяваме в рамките на три месеца лечебното заведение да придобие този вид, в който то ще може да бъде ефективно“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в отговор на журналистически въпрос на брифинг в Министерския съвет относно състоянието на ловешката областна болница.

В няколко поредни дни министърът е провел срещи с кредиторите на МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ – Ловеч с цел сваляне на наложените запори по сметките на болницата до минимален размер. След срещата с министър Ананиев блокираните средства на ЛЗ са в размер на 80 хил. лв., като размерът на първоначалния запор е бил 800 хил. лв. „На практика това означава, че след като получи парите си от НЗОК, екипът на МБАЛ ще се разплати с 80 хил. лв. с кредиторите, а с останалата част ще могат да се платят заплатите за месец септември и да бъдат закупени кислород и основни консумативи и медикаменти, необходими за работа в болницата“, посочи здравният министър.

За тримесечния период на преструктурирането да важи същият механизъм на работа с кредиторите – да бъде блокиран максимално малък размер средства. До тогава се очаква оздравяването на лечебното заведение да бъде факт.

Ананиев коментира, че за всички болници, които са с 50 и повече % държавно участие и са в тежко финансово състояние, екипът на МЗ води преговори със съответните кредитори, като целта е в оперативен порядък да се върви към оздравяване и преструктуриране. Готов е и планът за Враца, по чието изпълнение също са предприети мерки.

4 коментара

  1. Г-н Ананиев , след 3 месеца за някои хора ще е късно .Толкова ли е трудно да се реши въпроса тотално. Добро паравителство е това , което дава СЕГА НА МОМЕНТА , а не ЩЕ , ЩЕ , ЩЕ….

  2. Вече стана банално да се коментира. Всяка седмица някой излиза с поредното изказване по темата, но на практика нищо – след 3 месеца ако е направено преструктуриране, ще направя курбан. Преди 6 месеца един министър обясни как ще се купи апаратура и ще се черпят с шампанско в края на годината. Към днешна дата покупката на ангиограф е отменена, а скенерът не е монтиран, защото няма пари. А може би и желание. Сега нова песен, колкото да се замажат очите на хората. В министерството са знаели много добре и преди 10 години, и преди 5, и преди 2 какво се случва в тази болница. Но хората, чиито имена не се споменават са имали достатъчно силно лоби, за да не се вземат мерки навреме. И нека пак ги споменем – Георги Бенев, на който няма как да му се търси отговорност, тъй като човекът си е бизнесмен и си гледа интереса, пък било то и с цената на човешко страдание. По-гнусен е другият тип – ТИХОМИР БЕНЕВ, бившият директор, който си е продал клетата душичка още преди години. С цялата си наглост продължава да работи в болницата, като същевременно кадрува в частната болница, където е неформален медицински директор. Дано Господ вземе мерки, че ако се чака на държавата…

  3. Само да питам: аз ако дължа 5 бона на банката и не ги плащам, длъжна ли е банката да ме чака и да ми свали запора, щото трябва да си обслужвам и другите разходи? И какво като намалят запорите? Ще позиплатят малко стари задължения и ще започнат да трупат нови! До кога така ще издържи?

Comments are closed.