desitaneva407151Областният управител д-р Мадлена Бояджиева посрещна вчера земеделския министър Десислава Танева. Тя бе на посещение в област Ловеч.

Министърът на земеделието и храните посети предприятието за производство на замразени храни „Хладилника” на „Фриго” ЕООД в Летница. Тя бе посрещната от собственика Галимир Гюзелев, който я запозна с дейността си.

Предприятието е изградено със собствени средства и с европейско финансиране по Мярка 123 по Програмата за развитие на селските райони на стойност 2 млн. евро. Гюзелев, който е собственик и на фирма „Гардения”, отглежда трайни насаждения и обработва над 15 000 дка. Производството включва пшеница, слънчоглед, царевица и ечемик за нуждите на българския пазар. Фирмата произвежда също така ягоди, малини и други плодове. Има овощни градини, а замразената продукция изнася за европейските страни.

Министър Танева даде ценни указания на собственика, който в момента очаква развитие и по друг негов проект – по мярка 121 „Създаване на трайни насаждения 193 дка вишнева градина”.

След като разгледа производството, министър Танева отговори на журналистически въпроси. По думите й единственият инструмент, който има държавата за подпомагане на производителите на череши, е само подкрепа при условие на криза чрез  т. нар. помощ de minimis.

“Няма как нито да определим минимална цена за изкупуване, нито по административен
ред да намерим служебно някакъв пазар. Това са съвместни усилия на производителите, които трябва да се сдружават, за да им е по-лесен и по-пряк достъпът до пазарите. Има такива мерки в новата програма. Ще разгледаме всички възможности за държавна подкрепа, която обаче по никакъв начин няма да компенсира намалените приходи”, поясни министър Танева, като подчерта, че трудности среща и млечният сектор, като това са част от последиците от руското ембарго.

На въпрос осигурен ли е зърненият баланс на страната, земеделският министър бе категорична: „Той никога не е бил под въпрос”. Танева поясни, че след присъединяване на страната ни към ЕС и субсидиите, които получават земеделските стопани, ние произвеждаме над два пъти повече зърнени суровини, отколкото потребяваме за изхранване на населението и животните. В момента също се очакват добри добиви, въпреки, че някъде ще има по-ниска реколта заради времето в сравнение с миналата година. „Нашата роля е да следим, да няма картел на пазара и той да не бъде манипулиран. В това отношение зърненият пазар е един от най-прозрачните“, каза още Десислава Танева.

Министър Десислава Танева се срещна и с младия земеделски производител от ловешкото село Александрово Детелин Павлов.

„Благодаря ви, че сте тук. Аз съм малък земеделски производител – обработвам само 4000 дка. Радвам се, че проявихте интерес и на място дойдохте да видите как работим ние дребните земеделци. Защото в последните години много се направи чрез европейското финансиране за българското земеделие, но до момента сам съм се справял, инвестирайки над 1 млн. лв като съм тръгнал от нулата”, каза Павлов на министъра.

desitaneva407153Той я запозна с бизнеса си – зърнопроизводство, рибопроизводство и изкупуване и производство на сушени билки.

Пълна кошница с различни видове билки получи министър Танева. Павлов й пожела все така да има грижа и към малките стопани, защото „ние се грижим за хляба на хората, а вие се грижете за нас”.

Министър Танева бе придружавана от областния управител д-р Мадлена Бояджиева, зам.-областния управител Драгомир Кавалски, Димитър Николов – директор на Областна дирекция „Земеделие”, д-р Йордан Найденов – главен инспектор в ИАРА – Ловеч, инж. Павли Богдански – директор на РДГ – Ловеч, д-р Росен Федерчев на БАБХ – Ловеч.