Малко над 155 млн. лв. са средствата, които се инвестират в пътната инфраструктура в Област Ловеч през последните три години. Това обяви  министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който посети областния център днес за празника на града.

Вече са изпълнени 15% от предвидените дейности по изграждането на 9,3-километровия участък на магистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза, който се финансира с 67 млн. лв., съобщи министърът и подчерта, че се работи изключително бързо. Той коментира, че чрез препроектирането на дългото 52 км трасе между Боаза и пресичането с пътя Плевен – Ловеч се очаква да бъдат спестени около 300 млн. лв. чрез съкращаване на първоначално предвидените тежки, скъпи и сложни за поддръжка съоръжения. Обществената поръчка за него ще стартира през месец юни, като реалната строителна работа може да започне до края на годината, ако няма обжалвания на процедурата, стана ясно от думите на министъра. Той допълни още, че ще настоява за бърза и качествена работа. Предвижда скоростта за движение по участъка да бъде 130 км/час.

Министър Нанков съобщи още, че с добри темпове се рехабилитират обходният път на Ловеч, финансиран със 17 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“, и общинският път на входа на града. Графиците за работа по двата обекта са синхронизирани, за да може след приключване на ремонта на общинския път движението да бъде пренасочено по него и да се затвори изцяло за ремонт тунелът по обходния път на Ловеч, който е в най-лошо конструктивно състояние.

През 2014-2015 г. в областта бяха рехабилитирани 90 км пътища с около 48 млн. лв. от старата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., напомни Николай Нанков. Нашите усилия са максимално бързо да строим скоростни пътища и магистрали, за да изведем трафика от населените места, подчерта той и припомни, че около 8-9% от стойността на всеки проект са предвидени за изпълнение на мерки за пътна безопасност. Министърът подчерта, че за да бъде осигурена такава, трябва да има по-добър контрол на пътя, по-добра инфраструктура и мантинели, за поставянето на които годишно не достигат 12 млн. лв. Николай Нанков коментира още, че с увеличените приходи чрез внедряването на тол системата през 2019 г. ще  има повече средства не само за строителство и ремонт на пътища, но и за пътна безопасност. Той напомни и че са подготвени нови норми за проектиране на пътища с повишени изисквания относно мерките за пътна безопасност.

В изпълнение са 10 от 11-те одобрени за финансиране от Националната програма за енергийна ефективност многофамилни жилищни сгради в Ловеч, съобщи още министърът. Николай Нанков коментира, че се подготвя изцяло нова жилищна стратегия, която предстои да бъде подложена на обществено обсъждане и на чиято база ще се формира нова програма с нов бюджетен ресурс.

 

 

4 коментара

  1. Милиони левове и средства за пътна инфраструктура на град ,жителите ,на който намаляват драстично с всеки изминал ден! Младите бягат веднага след завършване на училище, а малкото хора, останали тук, търсят работа в съседните Троян, Плевен и Севлиево!(А може би затова се прави пътя, за да мога спокойно да пътувам до Троян и Плевен, в търсене на адекватна медицинска помощ!!!!)

  2. Както сте ги инвестирали тези 155милиона какво сте направили няма нищо на лице ами ни пренудихте да ходим на работа в Троян и севлиево

  3. В област Ловеч най развиващ е Троян.Мое мнение.Независимо каква боя е кмета.Нашият градоначалник няма мисия да спаси града, да привлече инвеститори.При някои се получава ,но не и тук. Пътната инфраструкура не ме интересува.Искам условия за работа.Но…
    Чакаме избори!

Comments are closed.