ministarvasilevavik26071515Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри вчера в Ловеч третото стъпало на Градската пречиствателна станция по проект „Подобрение на водоснабдителната и канализационна система на град Ловеч“, който е на обща стойност 8 292 624,04 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 7 738 567,60 лв.
Припомняме, че договорът за проекта за водния цикъл бе подписан през май 2012 г. През 2013 г. по време на правителството „Орешарски“ плащанията по ОП “Околна среда”, по която се изпълнява проектът, бяха преустановени поради нарушения в обществените поръчки. Финализирането на проекта бе възможно благодарение на разплащания от държавния бюджет, започнало по време на служебното правителство, продължило при управлението на кабинета Борисов 2 до рестарта на оперативната програма в началото на 2015 от ЕК.

Нещо повече – неотдавна променихме закона за ДДС, което позволи на общините да си теглят ministarvasilevavik2607154сумите по ДДС, които бяха обявени за непризнати разходи, коментира народният представител Корнелия Маринова, която днес получи благодарности от министър Василева за работата й в комисията. Тя много настояваше и направи всичко възможно тези проекти да се реализират, подчерта министърът на околната среда.
Ивелина Василева акцентира, че само на територията на област Ловеч се изграждат 4 пречиствателни станции и се реализират 13 обекта в секторите „Биоразнообразие” и „Води”. „Продължаваме да подкрепяме усилията на общините и ще работим в добро сътрудничество и взаимодействие. Независимо от това от коя политическа партия е кметът, независимо от пристрастията на местните хора, смятаме, че тези проекти са важни за хората.

Не трябва да бъдат делени общините, всички трябва да получават равен достъп до европейските средства, които са стимул за местните власти да изпълняват политиките си“, заяви още министърът на околната среда. Тя поздрави всички от Министър-председателя Бойко Борисов, който поради ангажименти не присъства на събитието.
На откриването бяха още народните представители Корнелия Маринова и Антон Долапчиев, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, строители на обекта, гости.