jiguli301141д-р Й. Найденов

Сегашната младеж не знае, но нека да и кажем, че „Жигулката“ е автомобил- мечта. Поколения наред живели в развитото социалистическо общество  чакаха с години ред, за да си я  купят от мототехниката. Даже и предварителна вноска от  1 500 лв. се правеше.

Със собственоръчно направени тегличи и ремаркета този автомобил постепенно замени магарешкият впряг и се превърна в основната транспортна тяга на средностатистическият Българин по времето на соца.  Той беше експресната връзка между селото и града и осигуряваше високостандартният и здравословен  хранителен режим на сегашният проф. Мермерски.

Като се върна назад в  миналото помня как  тази скъпоценност се подържаше с изключителна любов. Винаги старателно измити и лъснати до блясък, седалките  покрити с разноцветни мъхести булани, на задното стъкло поставени извезани възглавнички, а между тях за късмет и безаварийно пътуване кученца  с клатещи главички, „жигулките“ кротко  чакаха мига си в който ще полетят към морето.

А сега? Подвижен склад за дърва за огрев! Вярно романтиката се е изпарила, но явно „Жигулито“  продължава да бъде най практичният автомобил и  верен другар на Българина.

1 коментар

  1. На улица “Христо Ботев” един практичен българин беше паркирал пред входа си автобус-барбарон за складово помещение. Можеше дървата на целия блок да складира вътре.

Comments are closed.