Dobrodan2409142„Когато приемахме областната социална стратегия, никой от нас не предполагаше, че съвсем скоро в Троян ще се разкрие такъв център. На много места се правят социални услуги и след това се търсят хора, който да ги използват. Тук не е така – първо се усеща необходимостта и след това се създава социалната услуга.“ С тези думи областният управител на Ловеч Милко Недялков приветства откриването на Центъра за временно настаняване в троянското село Добродан, съобщават от неговата администрация.

Центърът е част от новите социални услуги, които общината планира за тази година. Идеята е да се оказва подкрепа на хора, останали без дом. Те ще имат право на пребиваване до 3 месеца. Възможностите за настаняване на четири потребители – временно или трайно загубили дома си.

Dobrodan2409145Кметът на Троян Донка Михайлова заяви: “Този център беше създаден от болките на хората на територията на троянска община. През изминалите години сме се сблъсквали с проблемите на хора, които трудно можем да решим – дете, напуснало дома в Дълбок дол, хора с изгорели къщи, възрастни, преживявали тежки семейни проблеми. Така се роди идеята за центъра за настаняване.“ Тя допълни още, че когато човек се сблъсква с болките на хората, разбира колко бързо животът на всеки един от нас може да се преобърне и колко неотзивчива, тромава и бюрократична е системата на “Социална закрила”, колкото и средства и усилия да се влагат в нейното реформиран.

20 000 лв. са средствата, осигурени от фонд Социална закрила за ремонта на сградата и оформянето на социалната услуга, а 5000 лв. са от общинския бюджет. Известната с многобройните си дарители, община Троян бе подпомогната от бизнеса и в това начинание. Редица местни фирми дариха мебели, завивки и аксесоари, необходими на ползвателите на социалната услуга. Дарителите бяха удостоени с благодарствени грамоти от троянския градоначалник.

На церемонията по откриването на социалната услуга бе отслужен водосвет от отец Станимир.

 

 

3 коментара

  1. „Християнството не е за глупаци”. Ще рече християнството не е за духовно невежи и непросветени хора, иначе от вяра то се изражда в суеверие, поза, изпразнен от съдържание ритуал. Християнството е образованост и начин на живот. Живот, в който смиряваш и отричаш себе си, носейки отговорност за другите. Можем ли да очакваме, че българските държавници и политици, които са богословски по-неграмотни от най-невежото средновековно селянче, а моралът им може да се сравни с този на цар Ирод, ще имат адекватно поведение в храма…
    Ако църквата иска да се възроди като общност на единството, осветено от любовта и равенството, както е проповядвал Иисус Христос, тя трябва да престане да се оглежда в кривото огледало на средновековния съюз между короната и кръста. Иначе рискува да остане роб на ритуала, а не проповедник на духа. Във време, когато хората са все по-чувствителни към фалша и изпитват неистов стремеж към Истината, това е едно твърде голямо предизвикателство за Църква, чийто висш клир рядко впечатлява с духовна извисеност и богословска ерудиция. Да се надяваме ли, че държавниците и политиците ни могат да имат по-различен манталитет от владиците?!
    http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/26685-balgarskite-darzhavnitzi-parodirat-s-vyarata-bogoslovski-sa-ponegramotni-i-ot-tzar-irod.html

  2. Защо не? Ако кажа и сюнет ще си направят.

  3. Жива да не бях! Комунист-атеист целува кръст! Тия избори как променят хората, ей!

Comments are closed.