milkoou1609131Проблемът бе разискван между представители на две министерства, областна администрация-Ловеч, и общините

На фаталния ден петък 13-ти по инициатива на областния управител Милко Недялков се състоя работна среща в състав: депутата от БСП и член на комисията по „Бюджет и финанси“ в НС Димитър Горов, Мария Сирийска – главен експерт „Данъчна политика“ в Министерството на финансите,  Ориета Миланова от Министерството на околната среда и водите(МОСВ), зам.-изпълнителния директор на НСОРБ Теодора Дачева, кметове и представители на общини от Ловешка област и експерти. Това се казва в прессъобщение на Областна администрация.

rab_sresta1309131Отправяне искане за мораториум за запазване на текущото отчисление от 15 лв., на депониран тон отпадък бе единодушното решение, прието на срещата. Европейска директива е заложена в текущата нормативна уредба, която предвижда увеличение на отчислението на 35 лв. на тон депозиран отпадък. Средствата, които заделят общините от отчислението, се депозират в сметка, оперирана от МОСВ, с която ведомствата по места не могат да разполагат.

С подобно увеличение, таксата смет би била скочила от 15% в Ловеч, до 25-30% в Угърчин, Летница и Априлци и 50-55% в Тетевен и Троян според експертите от общините. Драстично увеличение се очаква и в други общини на територията на страната, констатира Теодора Дачева. Според нея така смет ще скочи с до 80% в някои региони, където има недостиг на съдове и сметоизвозването е на дълго разстояние до депото.

rab_sresta1309132От икономически срив до екологична катастрофа са възможните сценарии, които прогнозираха експертите на срещата. Според тях, по примера на Португалия, Ирландия и Гърция България трябва да договори отстъпка от Европейския съюз за замразяване на текущото отчисление за период от 1 до 5 години, до намиране на най-ефективна методика.

Текущата нормативна уредба задължава собственика като данъчно задължено лице да заплаща такса смет. Промяна бе дискутирана и по тази точка. Експертите призоваха и ползвателят (наемателят) да плаща ставката за битов отпадък.  Еднакъв трябва да е моделът и при недвижимите имоти, и при преместваемите съоръжения (павилиони). Парадоксално сега собствениците на къщи и апартаменти заплащат такса смет, а собствениците и ползватели на павилионе – не, въпреки че са най-големите замърсители на градската среда.

Дискутирани бяха и вариантите гражданите и бизнесът да преминат от заплащане на промил върху данъчната оценка на реално отчетено количество отпадък. Според Областният управител на Ловеч Милко Недялков трябва плавно и поетапно да се правят промените, защото резки промени в системата ще доведат до сериозни сътресения. Разделното събиране на отпадъците е разковничето, според губернатора. Трябва да имаме съзнание и да оперираме с отпадъците, като ги разделяме и изхвърляме по вид и материя.

Депутатът Димитър Горов се ангажира да внесе разискваните точки от срещата в бюджетната комисия и да се разглеждат законодателни промени. Протокол от срещата и дискусията, ще бъде изпратен до всички ведомства, свързани с тематиката на проблема.