ouposrednik2504141Областният управител на Ловеч Милко Недялков заедно със своите заместници Цецка Димитрова и Юнал Мъстънов имаха работна среща с представителите на синдикатите от Ловешко. На нея присъства и главният секретар на администрацията инж. Емил Емилов.

Разговорът със синдикатите е част от кампанията, която осъществява областната управа за редица срещи със регионалните структури и дирекции на всичките министерства на територията на областта, както и работодателите в региона. Целта е областният да посредничи за разрешаването на проблемите в региона.

Недялков акцентира, че ръководената от него администрация работи с правителството за превръщането на Северозапада в по-добро място за инвестиции. По думите му от Българската агенция за инвестиции осъществяват непрестанен контакт с искане за предоставяне на терени за инвеститори. Той допълни, че когато има инвеститорски интерес в България, ангажиментът на правителството е да се насочи първоначално към гладния за инвестиции Северозапад.

ouposrednik2504143От друга страна осезаем е недостигът на квалифицирана работна ръка. Според Недялков има пренасищане от общообразователни паралелки за сметка на профилираните, които предоставят готови кадри.

Милко Недялков апелира към представителите на синдикатите да поставят проблемите, които срещат в своята работа и към Областна администрация. Губернаторът и неговите заместници се ангажират да търсят своевременно им разрешаване.

Местният лидер на КТ „Подкрепа“ Георги Николов заяви, че за да бъдат пълноценни синдикалистите в своята работа, Народното събрание трябва да гласува закон за синдикатите. Според него във всяка една организация и предприятие трябва да има синдикално представителство. Той допълни, че към момента КТ „Подкрепа“ има силно представителство в образователния и здравен сектор. Членовете на организацията в частния сектор се броят на пръсти, допълни Николов.

Областният ръководител на КНСБ Стоян Крачунов също постави редица проблеми. Той наблегна върху станалите практика злоупотреби с граждански договори от повечето предприятия. Това се прави с цел укриване на осигуровки от страна на работодателите. Друг проблем е недоброто образование у нас. Според него повечето младите хора, завършващи висше образование, са необразовани и неподходящи за квалифициран труд.

Крачунов акцентира и върху критерия, по който се избират фирми за наемане на работна ръка от Бюрото по труда. Той посочи, че е необходимо да се въведе ясна таблица, по която да се преференцира работодателят според възможностите, които предлага на пазара.

Представителите на двете големи синдикални организации и ръководството на областта констатираха, че такива двустранни срещи не са правени от 8 години и е необходимо те да станат регулярни.

 

1 коментар

  1. Ма няма да посредничи в изриването на храма на сатаната защото всички са зависими и от църковното БКП. Също и за други съвсем “законни” постройки благословени от общината.

Comments are closed.