milko2301141Щабът за изпълнение на плана за защита при снегонавявания и обледявания в Област Ловеч заседава в Областна администрация . Причината е падналият обилен снеговалеж. В следствие на мокрия сняг има паднали дървета, аварирали далекопроводи и затруднение по пътната мрежа по главния път София – Варна в участъка с. Малиново – с. Сопот и път I-35 Троян-Ловеч.

Над 20 високоволтови далекопровода в цялата Ловешка област са аварирали към момента. Всичките екипи на ЧЕЗ са мобилизирани, като заместник-ръководителят направление „Ловеч-Враца” в електродружеството Бойко Чавдаров увери, помощни екипи от съседни на Ловеч области са се включили в отстраняване на авариите.

Началникът на ОД на МВР – Ловеч, комисар Георги Иванов подчерта, че полицейските патрули са удвоени, като във всяка кола пътуват по трима полицаи, за да се помага на бедстващи граждани.

Директорът на Областно пътно управление – Ловеч, инж. Георги Грозданов информира, че най-тежка е ситуацията в общините Троян, Априлци и Ловеч. Той заяви, че в участъците Троян – Шипково, Троян – Априлци и Троян – Беров мост има паднали дървета, като преминаването по тези места е крайно затруднено. Той допълни, че в момента са ангажирани над 60 почистващи машини, като приоритетни са първокласната и второкласната пътна мрежа. „Ако продължи да вали с този интензитет, може да се наложи затваряне на третокласната мрежа”, допълни Грозданов.

Представителят на ВиК-Ловеч, инж. Снежинка Цанкова каза, че няма прекъсване на водозахранването в областта.

Директорът на ЦСМП –Ловеч д-р Татяна Ганчева уведоми щаба, че няма необслужен болен и всички екипи на спешна помощ са оборудвани и в готовност.

От РЗИ-Ловеч, информираха, че няма постъпили сигнали от лечебните заведения и се работи в нормални условия.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев каза, че ситуацията е динамична и се реагира своевременно. Екипи на общината работят в целия град, като най-сериозният проблем са падащите дървета и клони, както и несменените от водачите на автомобили летни гуми, които затрудняват движението по пътната мрежа в общината. Казанджиев допълни, че всички пътища до селата са проходими.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков обръща внимание всички граждани и организации да ограничат пътуването само в краен случай и с добре оборудвани за зимни условия автомобили и опитни водачи. „Тези мерки са важни не толкова за създалата се тежка обстановка, колкото за сигурността и живота на хората”, подчерта Недялков. Губернаторът призовава гражданите да имат повишено внимание при преминаването в близост до дървета и електро далекопроводи.

От ЧЕЗ умоляват жителите на областта да обезопасят местата около скъсаните проводници и да подават сигнали за аварии на телефони: 112, 068/612 112 и националния телефон на електродружеството – 0700 100 10.

 

5 коментара

  1. Бяхме на сбор в с. Гостиня! 24 ч. без ток, непроходим път до съседното село, нападали клони, непочистен сняг! Бедствие при 20 см. снежна покривка?????? Срам и позор за ЕРД ЧЕЗ, пътното и кмета на селото!

  2. Кажи честно?!

Comments are closed.