OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Жанина Илиева

Председателят на парламентарната комисия по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова награди в Ловеч победителите в конкурс за есе, историческа разработка и мултимедийна презентация, посветен на 175-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I. В конкурса участваха ученици от Езиковата гимназия, която носи името на видния духовник.С първо място за историческа разработка бяха отличени Кристиян Илиев от 11 б и Димитър Мартинов от 11 в клас. Милица Касабова от 11 а клас е с първо място за презентация. Второто място за презентация си делят Полина Стоянова от 8 б клас, Теодора Мустанова от 9 в клас и Кристина Витанова от 9 д. Презентацията на Татяна Стоянова от 8 б клас бе отличена с трето място. Мирела Минкова от 9 г клас получи отличие за първо място за есе.

Наградите бяха връчени в рамките на научната конференция „Екзарх Йосиф – духовният водач на нацията (1876-2015)“. Събитието бе организирано с подкрепата на Ловчанска митрополия и Община Ловеч и се проведе под патронажа на Милена Дамянова.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Това е знаменателна научна конференция в нашето съвремие и не случайно домакин е Гимназията за чужди езици, училище, което винаги е било емблема за българското образование.“ Това каза в словото си към участниците в научния форум Милена Дамянова. Тя припомни думите на Екзарх Йосиф I към студенти и ученици от 11 май 1914 г: „Изучавайте с любов, с патриотически жар народната ни история и ще видите какви са тия грешки отгде идат, какво носят, за да ги избягвате вбъдеще като граждани на майка България“. Милена Дамянова пожела на младите хора от Езиковата гимназия и на техните преподаватели да запазят посланията, духа и каузите на Екзарх Йосиф I.

Сред официалните гости на конференцията бяха кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, депутатът Корнелия Маринова, заместник-председател на парламентарната комисия по образованието и науката.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Научният форум бе открит от Ловчанския митрополит Гавриил , който посочи, че почти 50 години след Втората световна война делото на Екзарх Йосиф I е тънело в забрава. Владиката припомни делата на 36-годишния духовник, който поема митрополитската катедра на Ловчанска епархия насред Априлското въстание, на 2 май 1876 г. Благодарение на неговата намеса е предотвратено опожаряването и разграбването на Троян и околните села. Като Екзарх начело на българската църква той следва пътя на възрожденските ни духовни водачи, а трудовете си е достоен продължител на делото на светите Братя Кирил и Методий, посочи владиката. „Като за нашето време се отнасят напътствията му от 1914 г:“Всяко дете да знае, че щастието не е в богатството, в разкоша, в удоволствията, то е в правдата, в любовта, в истината, в изпълнението на дълга, в религията“, каза още Ловчанският владика Гавриил.

С научни доклади участваха Теодор Тончев и Христо Тодоров от Регионалния исторически музей – Ловеч, проф. Андрей Андреев и доц. д-р Людмил Малев от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Павлина Петрова от Държавен архив – Ловеч. Докладите ще бъдат събрани и публикувани в специално издание.

 

1 коментар

  1. Измамата в училище е като пандемия, заразява и най-съвестните. Спестени усилия и прилични резултати, макар да не го разбирам сигурно е cool. В едно общество, което ежедневно дискредитира знанието подобни умения са повече от практични. Знам, че никой не се ражда измамник и никой не започва първи клас като измамник. Този „мурафет“ се придобива. Сигурен съм, че в никоя къща не учат децата да лъжат и преписват. Поне в нормалните семейства. Училището също не толерира такива поведенчески модели. Само, че тези деца са родени и пораснали в измамата наречена преход към нещо си… Заобградени са от успели измамници. Те населяват целия социум – напъплиха политиката, адвокатските кантори, съдебните състави, банковите офиси, чиновническите канцеларии, вестникарските редакции, телевизионните бокс офиси. Насядаха в министерски кресла, кметски столове и дори на най-малките директорски столчета. Мамят, че са компетентни, родолюбиви, отговорни, загрижени, искрени. Измамата е навсякъде – в таксито, което ще мине по-дългия път за да ти вземе левче повече, в магазина, където продават опасен за здравето боклук, в офиса на мобилния оператор, който те омайва с топ оферта, за която после си скубеш косите, в банката, където те заробват със ситни условия по кредита, в автосервиза, където ти пробутват части менте, в…Измамата е начин на оцеляване, лайфстайл и препоръка за прогрес в кариерата. Живем с измамата, живеем от измамата, живеем заради измамата. Та какви да бъдат децата ни, които всеки ден дишат въздух, обогатен с всякаква измама? Виждат, че се богатее от измама, расте се със измама. Знаещите са смешковци и лузъри, а измамниците щастливи хора.

    Иво Райнов, учител по география в ГЧЕ “Екзарх Йосиф I”

Comments are closed.