kuneva1705151Кунева в Ловеч: До дни вкарваме антикорупционния закон, ще променим рязко антикорупционната среда

Няма концепция за намаляване на областите, категоричен е Зеленогорски

Борим се да променим бързо и рязко антикорупционната среда. До дни ще предложа закона за корупцията по високите етажи, който касае около 7 хиляди души висш ешелон служители, които вземат решенията в държавата.

Това каза на пресконференция в Ловеч вчера вицепремиерът по европейските политики и председател на „Движение България на гражданите“ от РБ Меглена Кунева.

Тя подчерта, че законът предвижда да се работи и по анонимни сигнали, когато те отговарят на специални изисквания, разбира се, което досега не е било практика. Силно разчитам на задълбочени проверки на имуществените декларации, по които се виждат знаци за престъпления и незаконно забогатяване на служители, каза Кунева. Дори да не са извършени престъпления, при такива проверки се вижда рискът и недобросъвестните могат да бъдат отстранени, преди да са нанесли щети, обясни Кунева като каза, че е налице политическата воля за дълбоки антикорупционни мерки.

Попитан за евентуална промяна на обхвата на областните управи, Зеленогорски каза, че в нито един управляващ формат промяна на областните администрации не се обсъжда. Той каза, че няма да се допусне и откъсване на географския Северозапад Видин-Враца-Монтана от Северозападния район на планиране, който включва още и Ловеч и Плевен.

Няма концепция за намаляване на областите, категоричен бе Зеленогорски.

Той каза, че на по-късен етап може да се говори за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, но това може да стане през промяна на конституцията, а такъв вид промени сега няма да се правят, а само на съдебната система. Става дума за директен избор на областни управители например, поясни той като второ ниво на местно самоуправление, като подчерта, че това е въпрос на бъдещи промени.

Попитани дали са били в КТБ, Кунева каза: “Не, не го познавам, визирайки Цветан Василев, а парите на Движение България на гражданите са в Банка ДСК“. Същото се отнася и за мен, добави Найден Зеленогорски.

Меглена Кунева добави по повод КТБ, че когато си имал облаги и си се ползвал от преференции, после трябва да си носиш отговорност. Ако си ползвал закона да си набавиш облаги, това е лошо. Да знаеш, че нарушаваш закона и се стараеш да го нарушиш, това е неприемливо и много лошо, добави още тя и подчерта, че който е извършил нарушение, трябва да бъде наказан. В този смисъл подкрепям премиера, който каза всичко за КТБ да се сложи на масата, категорична бе Кунева.

Попитана за тезата на Местна за деформиране на дясното пространство, Кунева каза, че приоритетите на РБ – здравна реформа, антикорупционна политика, промени в конституцията, очаква да са подкрепени от всички политически сили в парламента. На опозицията работата й е да критикува.

Знам, че тези мерки ще засегнат много интереси. По моя закон ще се проверяват деца, родители, тъщи, свекърви, свързани лица и всяка тяхна необяснима икономическа активност, когато са свързани с хора, заемащи високи публични постове, категорична бе Кунева. Ако РБ освободи място, ДПС ще е един необходим партньор, допълни тя и каза, че очаква дебатът да се води по същество за реформите и изчестването на публичната среда от злоупотреби и корупция, включително от опозицията, като дебатът да е на високо политическо ниво, а не да се коментират несъществени за гражданите неща като как ще се влезе във властта.

Попитана за Македония тя каза, че няма начин събитията там да не се отразят на България, както и финансовата и икономическата криза в Гърция се отразява на страната. В „Движение България на гражданите“ бяхме първите, които казахме, че ще има съществено влияние на гръцката криза върху нашата икономика. Всяка нестабилност наоколо ни се отразява, както и на начина, по който се гледа на региона, категорична бе още вицепремиерът Кунева, като подчерта важността на членството в НАТО и ЕС като фактор за стабилност в региона и че през европейските политика могат да се намерят решенията за региона.

По-рано през деня Кунева и Зеленогорски се срещнаха с кмета и заместник-областните управители на Ловеч, с които се обсъдиха проблемите на местното управление, промени в ЗУТ, незаконното строителство и местните политики.