Министерството на здравеопазването представи спешен оздравителен план за преструктуриране на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Това стана на 10 януари, когато зам.-министър Жени Начева се срещна с началниците на отделенията и представи новия прокурист на лечебното заведение д-р Ченко Чалъков, който поема управлението след подадената оставка от членовете на Съвета на директорите. На срещата стана ясно, че леглата в болницата ще бъдат намалени, но няма да се закриват отделения.
По думите на Начева оздравителният план за болницата, чието изпълнение трябва да започне незабавно, предвижда да бъде намалена и числеността на персонала, като подчерта, че няма да се съкращават лекарите, средния медицински персонал ще бъде оптимизиран, но основно е планирано драстично намаляване на административния персонал – от 116 на 36 човека. Жени Начева се ангажира да осигури лекарства и медикаменти до края на януари, когато ще бъде плащането на средствата, изработени по здравна каса.
Зам.-министърът поясни, че целта на оздравителния план е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи и издръжка. Във финансовия разчет на МЗ са предвидени и около 66 хиляди лева за погасяване на старите просрочени задължения, в това число и забавените заплати за септември и ноември 2017 г. От срещата стана ясно, че болницата ще се издържа само от изработеното по клинични пътеки, а това е възможно, ако се оптимизира структурата и се върнат пациентите.
На срещата присъства и областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който пое ангажимент да продължи да съдейства според правомощията си новия прокурист и екипа на МЗ в усилията да се спаси и оздрави държавната многопрофилна болница в Ловеч.

4 коментара

  1. “Пирогов” има 120 души административен персонал /на 2150 медицински/, а в тази болница има 116???? Ово е стандарт!!!!

  2. Къде е кметицата и защо не участва в спасяването на болницата?

  3. Е , и??? 7милиона не знам как ще се компенсират? Нямало да се съкращават лекари. Че то няма вече лекари там. Всеки уважаващ себе си специалист не би търпял отношение на просяк.

Comments are closed.