bizneslovech1105151И тази година, както миналата „Месокомбинат – Ловеч“ АД  и „Бонмикс“ ЕООД получиха наградата на община Ловеч „Инвеститор на годината“. Наградите бяха връчени на тържествена церемония днес, те се присъждат за реализираните инвестиции през 2014 г. Това е четвъртото такова отличие на „Месокомбинат“-а и второ за „Бонмикс“.
Реализираните инвестиции през 2014 г. от „Бонмикс“ са 2 265 870 лв. Общо приходите от дейността му за миналата година са 31 503 144 лв. Средносписъчният брой работни места е 149, 40 от тях са новооткрити, средната работна заплата е 715 лв, бележи ръст от 14,4 %, данъчният принос към общината е 24 118 лв.

Асортиментната листа на „Бонмикс“ съдържа широка гама от комбинирани фуражи за всички видове и категории селскостопански животни, като целта е да бъдат максимално задоволени изискванията на животновъдите във всички етапи на отглеждането на животни и предоставяне на фуражи с изключителни хранителни показатели за постигане на максимални резултати както от големите ферми и стопанства, така и от обикновения тип дворни стопанства.
„Бонмикс“ ЕООД предлага на пазара млекозаместители, стимулатори на млечността, допълващи фуражи, ензимни и витаминно-минерални премикси, люцерново дехидратирано и гранулирано брашно, твърди хранителни добавки за преживни животни, плаващи рибни храни, храна за охлюви, захранки за риболов, храма за домашни любимци. След осъществена преди 5 години инвестиция в дружеството започна производството на иновативния продукт „Сънпро“, разработен от научно-развойния екип на „Бонмикс“, регистриран в патентното ведомство на България, който представлява продукт-заместител на соевия шрот.
„Месокомбинат – Ловеч“ е инвестирал през 2014 г. в машини, съоръжения, транспортни средства и земя 2 822 000 лв. Приходите от дейността му за миналата година са 129 347 000 лв, 636 е средносписъчният брой на работните места, новооткритите са 36, ръстът на работната заплата спрямо предходната година е 14 %. 144 000 е данъчният принос към общината. С тези показатели „Месокомбинат – Ловеч“ печели за седми път и наградата „Бизнесмен на годината“ в категорията големи предприятия (над 250 работници на трудов договор и годишен оборот над 15 млн. лв).
„Месокомбинат – Ловеч“ АД е част от „Бони Холдинг“ АД, една от най-големите икономически групи в българската хранителна индустрия, лидер в производството на свинско месо и сред най-утвърдените производители на месни продукти и колбаси.

„Месокомбинат – Ловеч“ представлява комплекс от предприятие за производство на колбаси и предприятие за производство на разфасовки, млени меса, полуфабрикати и печени продукти. Предстои инвестиране в изграждането на най-голямата високотехнологична кланица и транжорна на Балканския полуостров, която ще е с капацитет 400 прасета на час и в която ще се разкрият над 300 работни места. Дружеството закупи през 2013 г. поземлени имоти с площ от 35 дка, като предстои закупуването на нови от община Ловеч, от частни и юридически лица.

„Бизнесмен на 2014 г.“ в категорията малки предприятия (до 50 работници на трудов договор и годишен оборот до 5 млн. лв)  стана  „Мелиса“ ООД. Приходите от дейността на дружеството за 2014 г. са в размер на 1 677 284 лв, реализираните инвестиции са за 88 559 лв, средносписъчният брой работни места е 41, данъчният принос към община Ловеч е 7143 лв. Основният предмет на дейност на „Мелиса“ е хлебопроизводство и търговия.
В категорията средни предприятия (до 250 работници на трудов договор и годишен оборот до 15 млн. лв) наградата взимат две фирми – „Велга“ ООД и „Авис“ ЕООД. „Велга“ е създадена през 1989 г. с дейност производство на мебели, 90 % от продукцията е за износ. Общо приходите от дейността за миналата година са 4 950 000 лв, реализираните инвестиции са в размер на 450 000 лв, средносписъчният брой работни места е 69, от които 11 новооткрити, ръстът на работната заплата спрямо предходната година е 15 %, данъчният принос към общината е 20 000 лв.
„Авис“ ЕООД има приходи от дейността си за 2014 г. в размер на 9 153 635 лв, средносписъчният брой работни места е 81, работната заплата е 654 лв, ръстът е 41,7 %. Дружеството спечели наградата „Бизнесмен на годината“ и за 2012 г. „Авис“ е собственост на “АМОН-РА” ООД – Тутракан, фирма с 20-годишна традиция в производството на патици и продуктите от тях. Основни продукти на дружеството, чиято производствена база е разположена в с. Йоглав, са патешки дроб и патешко месо, като 98 % от производството е за реализация в страните от Европейския съюз. Една част от продуктите, които произвежда фирмата, се използват главно като суровина за консервните предприятия във Франция. Друга част се реализира директно в търговската мрежа във Франция, Белгия, Испания, Италия, Словакия, Румъния, Германия, Унгария, Русия, Япония, Хонг Конг.
Носителите на наградите инвеститор и бизнесмен на годината са определени от Консултативния съвет за икономическо развитие на община Ловеч.

3 коментара

Comments are closed.