ohranaizbori210143Последната среща на представители на Областна администрация – Ловеч, органите на реда и Районната избирателна комисия(РИК) преди изборния 5 октомври, в който България избира своите представители за 43-тото Народно събрание, се проведе в зала 101 на областната управа.

На нея бяха коментирани последните уточнения относно организацията в нощта на изборите, възможностите за реакция при промяна на времето и мерките за сигурност, заложени от МВР. Областният управител на Ловеч Милко Недялков подчерта, че както и при провеждането на изборите за европарламент, така и при тези за Народно събрание, работата на администрацията с РИК, МВР и общинските администрации е безупречна. „Искам да изкажа своите благодарности за високия професионализъм от страна на всички ангажирани в организацията на изборите“, допълни Недялков.

ohranaizbori210141Главният секретар на областната управа инж. Емил Емилов изтъкна, че екипът на ведомството е научил урока от предходните избори и са взети всички мерки, за предотвратяване струпването на представителите на секционните избирателни комисии, които се очаква в изборната нощ да наброяват над 600 човека. Още днес ще се изпратят писма до общините със създадената организация, стана ясно още от срещата.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР – Ловеч, комисар Светослав Славчев заяви, че над 450 служители на полицията и Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението(РДПБЗН), ще бъдат ангажирани с осигуряването на обществения ред в изборния ден. Той подчерта, че е разкрит горещ телефон – 02/982 22 32 и факс – 02/982 56 46, за сигнали и информация за злоупотреби в изборния ден, както и за купуване и продаване на гласове. В допълнение на казаното от комисар Славчев губернаторът допълни: „Разчитаме на будната съвест на населението и своевременната реакция на органите на реда при констатиране на нарушения.“

ohranaizbori210142Представителят на РДПБЗН на срещата Радимир Радев изтъкна, че от ведомството разполагат с дизелови агрегати, за производство на ток в случай на аварии и прекъсване на електрозахранването в деня на изборите и, в последствие, при обработката на протоколите. „Имаме пълната готовност за реакция до отстраняването на повредата в електрозахранването, в случай на необходимост“, допълни Радев.

От срещата стана ясно, че общият брой на избирателните секции в Ловешка област е 260.