На 30 август се състоя извънредна сесия на ОбС-Тетевен, на която се гласува една единствена точка – Прекратяване правомощията на председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева и избор на нов председател. Сесията се състоя по желанието на 1/3 от съветниците и по-точно на 7 от тях – Цецка Димитрова, Тихомир Лазаров, Христомир Маринов, Николай Павлов, Иван Цветков, Страхил Димчев и Стефан Добревски. Това искане дойде веднага след несъстоялото се редовно заседание на Общинския съвет от 24.08.2014г., когато единадесет от съветниците напуснаха залата и саботираха сесията. Това бяха: Цецка Димитрова – БСП, Ангел Ибришимов – ДПС, Иван Цветков – Местна коалиция „За община Тетевен“, Младен Младенов – ДПС, Йото Йотов – Местна коалиция „За община Тетевен“, Красимир Руменов – ДПС, Николай Павлов – Местна коалиция „За община Тетевен“, Стефан Добревски – ДПС, Страхил Симеонов – ДПС, Тихомир Лазаров – БСП, Христомир Маринов – БСП.

Трябва да се отбележи, че на провалената сесия от 24 август не бяха гласувани няколко важни точки от предложения дневен ред като: Доклад, относно годишен отчет за изпълнение на бюджета на община Тетевен за 2016 година; Разработване, утвърждаване и спазване на вътрешни правила за контролни дейности в общинско дружество „Четпром“ ЕООД – поради установени нередности в работата на управителя на дружеството; Предложение, относно информация за състоянието и готовността на образователните институции в община Тетевен и утвърждаване на маломерни и слети паралелки през учебната 2017/2018 година; Предложение за включване в Списъка на защитени детски градини и защитени училища за учебната 2017/2018 година на СУ „Васил Левски“ – с. Голям Извор, община Тетевен; Предложение за преобразуване на СУ „Васил Левски“ – с. Голям Извор, община Тетевен, чрез промяна на вида му от средно в основно училище и др.

Извънредното заседание от вчера, 30 август, предизвика интереса и на голяма част от обществеността, като в заседателната зала присъстваха около 50 човека. Хората бяха дошли, за да покажат, че проявяват интерес към случващото се в Община Тетевен и явно демонстрираха подкрепата си към Мария Стойчева.

„Защото Вие уважаеми съветници – заговорници – сте тук благодарение на вота на всички нас. Вие сте тук по народната воля и следва да работите за народното благо“, с тези думи се обърнаха част от присъстващите към общинските съветници, вносители на спорното искане.

„Недопустимо е Общинският съвет да стимулира и възмездява, както и да проявява толкова деструктивно, безотговорно и арогантно поведение, защото нито в едно от тези действия не прозира загриженост за общината, тъкмо обратното – личат лични, себични, реваншистки и комерсиални цели“, се чу още от страна на присъстващите.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ също показаха своята подкрепа и изразиха съмненията си относно мотивите, с които се иска оставката на г-жа Стойчева. Кметът на Рибарица – Пенка Ганева изказа възмущението си и отбеляза, че искането звучи като свободно съчинение, което не е подплатено с доза истина. Тя каза още, че след 91-ва година единствените председатели, които са се срещали с граждани, не само по време на избори, са – д-р Мадлена Бояджиева и г-жа Мария Стойчева. Г-жа Ганева се обърна към вносителите на искането с въпроса – Дали това, че г-жа Стойчева работи по правилата, е престъпление?

Все пак единствената точка от дневния ред се прие, след гласуване на присъстващите общински съветници. Премина се към тайно гласуване, а за целта бе избрана временна тричленна комисия в състав – председател Цветелина Врабевска и членове: Тихомир Лазаров и Стефан Добревски. Когато приключи гласуването и след преброяване на вота, комисията излезе с резултатите. Гласовете бяха равни – 10 – за и 10 – против, което по правилник означава, че Мария Стойчева ще продължи да изпълнява задълженията си като председател на ОбС – Тетевен.

„Искам да кажа едно голямо – Благодаря! За мен ще бъде голямо задължение да продължа да работя по този начин – единствено водена от интересите на хората. Всичко друго е зад гърба ми. Няма да се уморя да повтарям, че общината за мен е била всичко – досега, оттук нататък и винаги“, завърши емоционално г-жа Стойчева след решението на комисията.

Предстои насрочването на нова сесия, на която да бъдат гласувани точките от проваленото заседание от 24.08.2017г.