prezidentnedqlkova2111141Президентът Росен Плевнелиев удостои вчера на „Дондуков“ 2 с Почетния знак на държавния глава на 24 активисти в областта на правата на детето, както и на УНИЦЕФ – България. Отличието им бе връчено за изключителен принос и заслуги за утвърждаване, и защита на правата на децата в Република България, както и по повод 25-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Конвенцията е подписана от всички държави в света и е международният договор в областта на правата на човека, ратифициран от най-много държави в историята. В България е ратифицирана на 11. 04. 1991 г., а близо десет години след това се приема Законът за закрила на детето и се създава Държавната агенция за закрила на детето, което полага основите на системната работа за подобряване благосъстоянието на децата в страната ни.

„На този ден преди 25 години светът за първи път призна с международен договор, че децата имат присъщи и неотменими права, като възрастните – право на име, на гражданство, на свобода на мисълта и изразяване на мнение, право на закрила ,и равни възможности. Днес, 194 държави-членки на ООН са ратифицирали Конвенцията за правата на детето. Те поеха категоричен политически ангажимент, не само да ги зачитат, но и да осигурят условия, те реално да се упражняват. Отбелязването на годишнината от приемането на този глобален договор е повод за равносметка за всяка държава за постигнатите резултати, за преценка дали успява да превърне тези стандарти за хуманизъм и човещина в реалност”, заяви по време на церемонията президентът Росен Плевнелиев.

Дълъг път извървяхме от убеждаването, че всяко дете има своите права, до конкретните реформи и проекти, които бяха финансирани и от европейските фондове, посочи президентът Плевнелиев. Той даде пример с деинституционализацията, където преди пет години добрите идеи са превъплътени в конкретни проекти и в ясна реформа, която вече дава първите резултати. „Много е постигнато, но и много предстои да се надгражда и да се направи, предстои да реализираме планирани реформи – в младежкото правосъдие, в образованието, в здравеопазването“, каза още Росен Плевнелиев.

По думите на президента, вече не говорим само за правата на отделния индивид, а за икономическите ползи от създаването на среда, която да гарантира тяхното упражняване. „Изследванията на УНИЦЕФ доказват, че вложеното в ранното детско развитие има своята голяма възвръщаемост. Увеличението на продължителността на живота с една година води до 4% увеличение на икономическото производство, а всяка допълнителна година училищно обучение – до ръст на потенциалните доходи с около 10%”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, отбеляза, че след 25 години ние всички си задаваме един въпрос: „Дали светът е по-добър за децата сега?“ По думите й, това е така и припомни, че преди четвърт век ние нямахме интернет и мобилни устройства и въпросът днес е, как да си представим по-добър свят, с познанието, с напредъка в науката и инструментите, с които разполагаме сега.

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата, Георги Богданов, който също бе удостоен с Почетен знак на държавния глава посочи, че България през всичките тези години пропусна десет години, в които да направи реформа по отношение на правата на децата. „Тези години бяха от 1989 г. до 2001 г., когато се прие Законът за закрила на детето”, каза още Георги Богданов. По думите му, сериозен е проблемът в страната с детската бедност. Той посочи, че функционална неграмотност е изключително стряскаща за страната ни, а хиляди деца отпадат от образователната система, като някои от тях дори не стават първокласници.

Георги Богданов отбеляза и многото свършена работа с примера, че когато е започвал работа с деца в средата на 90-те години, тогава в огромния брой домове е имало около 30 000 деца,  а днес те са едва 4 000.

 

3 коментара

  1. Преди дни Милко Недялков спечели награда, сега президентът дава на Мария Недялкова почетен знак. Това семейство Недялкови и от ГЕРБ ли се тачи?

  2. Браво Мария!Видях какво правиш за децата.Постоянно имаш нови идей и нови грижи.
    Една много,много заслужена награда – признание.

Comments are closed.