maria11071613От 7 юли до 9 юли в Несебър се проведе  Международния арт фестивал „Нестия”, организиран от формация „Фонтан”.  В него участие взеха индивидуални изпълнители, хорове и състави от Грузия, Русия,Украйна,Полша, Румъния, Македония, България. Фестивала е под надслов „В новия век с песни, танци и обич”.

В рамките на фестивала, се проведе и Международния конкурс за индивидуални изпълнители, хорове, състави и инструменталисти „Гласовете ви чуваме”, организиран от Сдружение „Евтерпани”.

Музикалната проява се провежда със съдействието на: МОН, МК и Столичен инспекторат по образованието, община Несебър, КК “Слънчев бряг”, Арена-театър “Свети Влас”, вилно селище “Елените”, сдружение „Евтерпани”, Арт и фолклорен център „Нестия” и с медийната подкрепа на БНР и БНТ. Дава се възможност на млади изпълнители (певци и танцьори) да представят талантите си на концерти на различни сцени в морските курорти Равда, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените и Несебър.

В тази проява Ловеч беше представен от  Мария Василева, която се състезава в две категории – „индивидуални изпълнители – инструменталисти с пиано” и „индивидуални изпълнители –вокал”

В категория „инструменталисти” Мария е класирана на първо място, а в категория „вокал” взе музикалната награда – изработка и запис на песен в професионално студио.

Музикалния й педагог Миленка Дафинина получи Диплом за висок професионализъм и принос във вокалната педагогика.

Уважаемото жури беше председателствано от Александър Савелиев (композитор) и

членове:   Евгени Ботев (тенор, председател на сдружение „Арте либера”)

Стела Петрова (артист-оркестрант, директор на фестивал „Равда”)

Аня Краваева (мецосопрано, директор на конкурс „Гласовете ви чуваме”)

Талантливата ловчалийка беше поканена за участие и в концерт в рамките на фестивала , който се проведе на открита сцена в центъра на курортния комплекс Слънчев бряг.

А само ден преди участието си в това мащабно събитие, Мария получи и още една добра новина – преминала е успешно първоначалните прослушвания и е допусната до майсторски клас за вокалисти.

Международно жури в състав Чарли Рапино /звукозаписна компания Sony Music/; Алесандро Аморозо /музикален експерт/; Николо Фраджиле /композитор и аранжор/; Даряна Куманова /вокален педагог академия “Ареа ди Сан Ремо”/, Тони Вандони /арт директор на Радио Италия/, прослуша кандидатите и определи 15 български деца, които ще продължат в следващия етап, който ще се проведе в Сан Стефано ди Камастра, Сицилия, Италия в началото на август. В рамките на майсторския клас ще бъде създадена нова песен, която ще бъде представена от децата на финалния концерт.
По време на престоя си в Италия, българските деца ще имат възможността да работя с изтъкнати вокални педагози заедно с италианските си връстници, както и да посетят някои забележителности.