OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 19 юни в офиса на ОИЦ-Ловеч се проведе официална церемония по връчване на наградите за участие в националния конкурс за младежки проект под надслов „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти”. Първата награда – Електронен четец, бе връчена лично от кмета Минчо Казанджиев на Мария Бешева, ученичка от 11 клас на Гимназията за чужди езици „Екзрах Йосиф I“ в град Ловеч за проекта й „Изграждане на Регионален рехабилитационен център за бездомни животни в град Ловеч“. Интересната идея хрумнала на Мария, когато седнала на стола на градоначалника в ролята й на млад кмет за един ден и трябвало да взема важни решения за преодоляването на наболели проблеми. Проектът, разработен по ОП „Региони в растеж 2014 -2020“ предвижда разрешаване на проблема с бездомните кучета и създаване на условия за полагане на адекватни грижи и осиновяване на животните, чрез извършване на ремонтни дейности, доставка на медицинско оборудване и консумативи, ангажиране на ветеринарни специалисти и др.

Кметът Казанджиев поздрави лично победителката и връчвайки й наградата, сподели, че това е един наистина реален и много важен проект, който той лично би пожелал да реализира като кмет в рамките на новата Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ ОИЦ-Ловеч постъпиха общо четири проектни предложения за конкурса, всичките подадени от ученици гимназиален курс. Достойно се представи Гимназията за чужди езици в Ловеч, която освен, че излъчи победителката в конкурса, бе представена и от още една кандидатка: Йоана Кръстева от 11 „В“ клас. Много интересна е идеята на Йоана за улесняване на достъпа до здравно образование и подобряване на качеството на живот на етническите малцинства. Проектът й „По-здрави и образовани заедно“, отнесен към ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ цели ангажиране на здравни медиатори, провеждане на обучения, информационна кампания и публични събития, както и създаване на интернет страница на проекта за ограмотяване на ромското население.

Подадените проекти на младежи от Ябланица и Троян показват сериозен интерес сред младите хора към спорта и разкриват проблем: липсата на съвременн спортни площадки и съоръжения в училищата. Проектите „Създаване на модерна фитнес зала в СОУ“Васил Левски“, гр.Ябланица“ на Марияна Борисова Пастиркова и „Изграждане на мултифункционална спортна площадка на открито в СОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Троян на Стефания Каменова Калева са разработени съгласно правилата на ОП „Региони в растеж 2014-2020“ и акцентират върху обща проблематика, а именно как съчетаването на училищни занимания със спорт ще се отрази благоприятно върху мотивацията за учене, междуличностните отношения и по-здравословен начин на живот на учениците.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПоощрителни награди бяха връчени от заместник областния управител Цецка Димитрова, Еленко Начев, началник на Регионалния инспекторат по образованието за област Ловеч и Нели Митева, управител на ОИЦ-Ловеч.

Специални поощрителни награди получиха подгласничките на победителката от Ралица Попова, изпълнителен директор на Сдружение „Знание“ град Ловеч, която дава шанс на участничките Марияна, Йоана и Стефания да посетят обучителен курс на сдружение „Знание“ по избрана от тях тема.

Приветствени думи към участниците, домакините и гостите на церемонията изказаха кметът Минчо Казанджиев, зам.областния управител Цецка Димитрова, Началника на РИО на МОН Еленко Начев и Нели Митева, управител на Областния център. Всички те поздравиха сърдечно младите момичета, участвали в конкурса за усилията, които са положили, за тяхната инициативност, нюх към важни за обществото проблеми и желанието им да променят своя свят към по-добро.

Кампанията „Да създаваме ЗАЕДНО младежки проекти“ бе проведена от мрежата от 27 областни информационни центрове в страната, под патронажа на вицепремиера Зинаида Златанова и бе насочена към младите хора – ученици, студенти и безработни младежи на възраст от 17 до 21 години. Инициативата целеше да изгради проектна култура у младите хора, а чрез своето участие в кампанията, младежите да се научат да търсят информация от достоверни източници за възможностите за финансиране, да се запознаят с правилата, процедурите и документите и да направят опит да разпишат сами един качествен проект.

Националният конкурс „Да създаваме заедно европейски проекти“ ще се приключи със специална церемония за обявяване на победителя на 30 юни 2014 г. в гр.София.