km2311151Ще представим управленската си програма за мандата в сроковете, които поставя ЗМСМА – до края на януари, макар че имаме готовност и по-рано да направим това. В нея ще намерят място всички неща, които поех като ангажименти по време на кампанията – откритост и прозрачност, сигурност и ред, подобряване на инфраструктурата не само в Ловеч, а и в населените места, развитие на туризма и активна реклама на община Ловеч с акцент и върху присъствието й в интернет. Икономическото развитие и стимулирането на инвестиционните намерения в Ловеч до голяма степен са свързани с усещането за сигурност и предвидимост, нещо, което ще опитваме с общи усилия и с участието на гражданите да подкрепяме в нашата работа.

Подготвяме създаването на работна група, която да направи анализ на структурата до момента. Много е важно да се види доколко дадените позиции са функционално натоварени. На базата на този анализ ще се изготви една структура. Не мога да говоря за персонални промени в състава на дирекциите, преди да сме сме обсъдили и приели структурата и числеността на общинската администрация в общинския съвет. Като вземем предвид всички обстоятелства, в това число и междинното звено, което много сериозно е закрепено в сегашната структура като дирекция „Проекти и програми“, която задължително трябва да остане в състава на структурата, най-вероятно ще я внесем на заседанието през януари. Много важно е да се види и каква е експертизата на хората и как на практика те работят. Така че функционалният анализ е важен, но е важно и това време, през което всеки един да има възможността да покаже тази експертиза, да се докаже с работата си.

В момента се правят два одита, резултатите от тях ще бъдат оповестени още до края на ноември, това е информацията от Сметната палата, те са с различен предмет. Правят се още два – единият за разходване на местните такси и цени на услуги за четиригодишен период назад, а другият за управление на бюджет 2015. Резултатите от тях ще бъдат оповестени през февруари. Ще бъдем включени през 2016 г. по плана на Сметната палата за цялостен одит. В момента тече и данъчна ревизия за установено от НАП несъответствие по отношение на ДДС, неначислено във фактури, свързани с депониране на отпадъците. Имаме и сериозна преписка с ДАНС по отношение на прилагането на Наредбата за местните такси и цени на услуги във времето, когато тя е била отменена от ВАС.

Ситуацията не е лека, но се опитваме крачка по крачка да нормализираме състоянието на работа в общината.