joglav502162Започна подготовката за Баба Марта в село Йоглав, община Ловеч. От народно читалище „Пробуда 1926 г.” съобщават, че малки и големи са се организирали в работилница за мартеници. Това беше и едно от заниманията за учениците през зимната ваканция.

Бабите предаваха традицията на своите внуци – разказаха им за символиката на бялата и червена прежда и как навремето са извършвали ритуала. Ружа Батева, учител-пенсионер, разказа легенда за баба Марта. А както се казва – работата е по-лека с песен, затова всички пяха незабравимите песни за мартеничките под ръководството и акомпанимента на Еленка Щерева. Деца и баби изработиха много мартеници, с които украсиха и напълниха голяма кошница. За трудолюбието си всеки получи грамота и сладка почерпка.

Изработването на мартениците е с благотворителна цел. И тази година на 1 март Баба Марта ще закичи всички жители и гости на Йоглав с тези красиви мартенички. Читалището организира традиционно тържество на центъра на селото, където ще се извие и кръшно българско хоро.

 

 

Comments are closed.