Малката Преслава Методиева (7 г.) от Ловеч стана кръстник на мъжкото тигърче от зоопарка и то вече носи името Тимур. Кръстено е на известния Тимур, владетел в Азия през 16 в., основател на династията на Тимуридит.

Това стана неотдавна при посещението на ловешкото семейство в парка – с мама, татко и по-голямата сестра.

Припомняме, че Тимур е едно от две тигърчета, пристигнали в Ловеч през студения януари т.г. от зоопарка в Пазарджик. Другото тигърче си дойде с името Рая.

Директорът на Ловешкия зоопарк д-р Ивайло Станков изчака топлото време, за да намери кръщелник и за братчето.

От около месец тигърчетата вече са във външните заграждения и радват посетителите със своя нрав.

Тимур вече има изграден характер, като значително е по-общителен и любопитен, докато Рая е по-недоверчива, навярно защото е дама.

Ден преди Великден в зоопарка се роди як в семейството на едрите чифтокопитни. Малкото е от женски пол.

„Як не се е раждал в Ловеч от близо 20 години и това е рядък шанс, тъй като родителите са на значителна възраст. Интересното е, че майката вече няма майчин инстинкт и това наложи отглеждането да става с биберон“, разказва д-р Станков.

В момента бебето як е в добро общо състояние, грижите са поети от д-р Цветан Илиев и биоложката Росица Димитрова. През деня малкото якче е пуснато на свобода и посетителите могат да го срещнат на алеите и да се снимат с него, което си е жива атракция. Така зоопаркът печели нови приятели, пояснява д-р Станков.

Сред тези приятели е и Сибел Стоянова, студентка по ветеринарна медицина в Тракийския университет. Момичето, родом от Ловеч, безкористно  помага в отглеждането на новородените.

Защото в съседство има и новородени малки диви прасенца, които са само на месец.

4 коментара

  1. Жива и здрава дае Март месец бях в зоопарка р Ловеч ибях разочерована от състоянието ма Лъвът беше много слаб

  2. А аз си мислех,че най-големите проблеми на Ловеч са голямата безработица и ниските заплати .

Comments are closed.