protestvinetki2811151Павлин Иванов

Двайсетина човека се включиха в протеста срещу поскъпването на винетките в Ловеч. Хората излезли в студеното време да защитят интересите си заявиха, че не са съгласни с безпредметното увеличаване на винетките в България. Те смятат още, че досега не е направено нищо със събраните досега пари и това е причината, увеличаването на таксата да е несправедливо.

Ако бяхме видели, дори и някакъв малък напредък по отношение на състоянието на нашите пътища, нямаше да стигнем до тук.

Със сигурност ще има по-мащабни протести, защото това, което виждаме тук, не искам да коментирам за какво става на въпрос, сподели протестиращ по повод малкия брой хора излезли да защитят гражданският си интерес.

protestvinetki2811152Като огромен проблем беше определено състоянието на междуселищните пътища, по които хората пътуват плащайки винетна такса. За да отидат до близко населено място по работа, използвайки лош път, хората трябва да плащат скъпи винетки.

Друг проблем са ниските доходи, които не позволяват, според протестиращите, да се плащат новите скъпи винетки. Няма никакво припокриване между доходи, пътища и цена на винетките.

По повод малкият брой хора на протеста, един от участниците заяви, че явно всички българи са се примирили с факта да ги тъпчат и не искат да се борят за себе си.

protestvinetki2811153

4 коментара

  1. прочетете становището на ИКОМОС прикритият статут на моста от Общината, и сега продължат да искат да санират! с гисокартон,новия кмет иска да махат дървената обшивка на Покрития мост, окачени тавани, пердета, модерни щори и витрини, бутафория за да се ,,усвоят” парите ….,, В този контекст, независимо, че Покритият мост в Ловеч не е единична недвижима културна ценност, той е в състава на …групова недвижима културна ценност! и като такава, следва всяка намеса в него да се счита за намеса в обект с категория “национално значение” и висока степен на юридическа защита….Една от причините за полемиката, пред която сме изправени днес се корени в изготвеното от възложителя Община Ловеч Задание за проектиране….На първо място, прави впечатление, че в него некоректно! е посочен юридическият статут на Покрития мост и значимостта му като НКЦ……..Съгл. Наредба № 7/2004 г. за енергийна ефективност на сградите Глава първа, чл.1, ал.3, т.1, Наредбата НЕ СЕ ПРИЛАГА за “сгради и културни ценности!, включени в обхвата на Закона за културното наследство, доколкото изпълнението на някои минимални изисквания за енергийни характеристики би довело до нарушаване на архитектурните и/или художествените характеристики на сградата.” http://icomos-bg.org/?p=9&l=1&id=222

  2. съветниците на ГЕРБ мълчат за предстоящото саниране на моста, всичко беше предизборно писане! Всеки нов проект, като този НОВ 4 проект за промяна на Покрития мост трябва да бъде обществено обсъждан, според европейските изисквания, този нов проект НЕ Е ОБСЪЖДАН пред гражданите на Ловеч, проекта е съгласуван от МК със становище от 14.08.2015г., но никой не го е виждал освен общината и МК . Лъжа е, че проекта е одобрен от Ловчалии. Покритият мост е недвижима културна ценност от национално значение- ЗКН( чл.50,(1)т.2. в ансамбъл( чл.48,т2). Според бълг. законодателство паметници на културата НЕ се санират!, ( Съгл. Наредба № 7/2004 г. Гл. първа, чл.1, ал.3, т.1), като моста /ГНКЦ/, част от Вароша. Поставянето на гиспсо- картон над река в зона със висока влажност е недопустимо. Гипса се използва само за сухи помещения, запечатването на моста маже да предизвика конденз, който се поема от желязо в бетона и да се получи корозия. Защо ще махат дървената обшивка, тя може да се консервира на место от специалисти нац.реставратори, явно за да санират и отвън моста. За енергийна ефективност се дават най- много пари от еврофондовете.
    Пътното платно на моста е ново изградено ново през 1981г. с ,,напрегната конструкция” /напрегната стомана в бетона/ и всяка намеса е рискована. Ще махнат мраморната настилка на моста, която е вечна и ще слагат плочки в два цвята. Дограмата и външната обшивка трябва да е със същата форма от доброкачествен импрегниран дъб /наредба 10/, ще слагат модерни щори и витрини, пердета, окачен таван, които ще спре дневното осветление от капандурите на моста. Според Закона за културното наследство се допуска промяна на моста единствено към….,,доближаване на оригинала” ( чл.163, доп.-бр.54 от 2011г. ДВ.)
    Поредната глупост за ,,усвояване” на пари. Въпреки трите становища и на ИКОМОС общината и МК ще санира моста незаконосъобразно. Новата кметица бързо надмина и бившия кмет, предизборен популизъм бяха обещанията им, за запазване на моста в този вид. Тихомълком от днес за днес/19.11.15г./ прави обществено обсъждане, на тъмно за символа на града Покрития мост, някой да е разбрал? къде и кога е обявено обсъждането ? някой да е видял новия проект? Коментирайте проекта, да изискваме ново обществено обсъждане, да се запознаем детайлно с новия проект, да ни се предостави техническия паспорт на моста, за да се запознаем със сегашното състояние на съоръжението. За да не превърнат Покрития мост в поредната бутафория и кич! Изискали сме спирането на проекта, и професионална консервация на дървената част. /инициативен комитет/ http://lovechnews.eu/%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2/

Comments are closed.