kino501151Даниела Балабанова

Лятното кино в Орешак може да стане културна сцена, която да обедини хората в селото и да го направи по-приятно място за живеене. В това са убедени група младежи, които с общи усилия и доброволен труд искат да възстановяват лятното кино в троянското село, разказаха те за инициативата си пред БТА. Всеки уикенд районът привлича голям брой туристи, желаещи да посетят Троянския манастир, Националното изложение на художествените занаяти и изкуства или просто да се отдадат на почивка в многобройните къщи за гости и хотели или да опитат традиционна българска кухня в местните механи. В Орешак обаче, както в повечето малки населени места, съществуват и редица проблеми, с решаването на които са се заели младите ентусиасти. Това са мъже и жени, които са учили и работили в големите градове и са решили да се завърнат в Орешак. Възраждането на лятното кино е поредната им мисия,разказа пред БТА за инициативата Филип Трифонов, един от младежите – организатори. В миналото на това място са се събирали около 200 човека, за да гледат постановки, концерти или филми. С течение на годините киното се е превърнало в обрасла с треви, храсти и дървета пустош. До началото на март тази година, когато 30-тина младежи, деца и възрастни са се събрали и разчистили буренясалия двор. В изцяло гражданската акция са се включили и кметът на село Орешак Христо Терзиев и Донка Василева, секретар на читалище “Развитие – 1898 г.”, в чиито активи, преди да се деактува, е било лятното кино.

Инициативата ще успее да обедини хората в Орешак

“Основната идеята е не толкова, че ще ни стане по-хубаво и по-лесно да живеем в Орешак с лятно кино, а че такава инициатива ще успее да ни обедини и да покажем, че ако ние сами не вземем нещата в свои ръце, няма никой да дойде да ни оправи селцето и да ни го направи по-приятно за живеене”, заяви Трифонов. Той добави, че идеята за възраждане на лятното кино е възникнала спонтанно, по време на обществено обсъждане, организирано от Сдружение “Платформа АГОРА”, което се занимава с читалищна дейност в България. След първото почистване днес дейностите продължават. Необходим е ремонт на сцената, на самия екран, който е поруган с надписи, бомбички и други, да се спрат течовете на тавана, да се изчистят и замажат разрушените мазилки. Кметът на селото Христо Терзиев е обещал да подсигури част от необходимите материали – плочи, керемиди и други. Местното читалище също помага. Секретарят Донка Василева заяви, че всяка година се организира осмомартенско тържество, на което се събират средства за подпомагане на различни читалищни дейности. Тази година събраните 620 лева се даряват за инициативата на младежите. “Ще търсим спонсори и от бизнеса в Орешак. Според мен много ще се отзоват, защото енергията нараства все повече и хората всеки ден показват желание да помогнат. Сигурен съм, че ще съберем нужните средства. Ще ходим от врата на врата, ако се налага. Помагат ни медиите, кметът, читалището и сигурно местният бизнес ще откликне”, казва Филип Трифонов. Кметът на Орешак Христо Терзиев разказа, че лятното кино е функционирало 10-15 години, имало е концерти, театри, прожектирали са се филми. На сцената му са се качвали Емил Димитров, Росица Кирилова, дует “Ритон” и други известни изпълнители. Младите ентусиасти искат киното отново да събира местните заедно. “Идеята е през зимния сезон да изготвяме културна програма – работилници, ще каним музикални групи, местните самодейци. Ще бъде допълнителна културна сцена. Лятото си идват много деца и нищо полезно не правят. Сега тези деца ще бъдат въвлечени в различни инициативи, в които ще научат нещо и ще бъдат полезни на обществото. Ще има и прожекции на филми”, допълва Филип Трифонов. По думите му предстои няколко младежи да регистрират неправителствена организация, чрез която да кандидатстват по различни проекти. “Искаме да обединим хората от селото и да станем общност, защото това липсва не само тук, но и в цялата страна. Трябва да вземем нещата в свои ръце, а не да чакаме някой от Европа или от столицата да дойде да ни оправи живота”, категоричен е Трифонов.

Всяко селище се нуждае от млади хора, които да дадат импулс

Според кмета Христо Терзиев селото никога не е страдало от липсата на млади ентусиазирани хора. Някои работят в Троян, останалите в дърводелските фирми, в хотелиерството, ресторантьорството и занаятчийството. “Имат много идеи и планове. Повечето са туристи, хора на изкуството, с творчески заложби. Всяко селище се нуждае от млади хора, които да дадат импулс”, заяви Донка Василева и припомни друга инициатива на младежите, с която дори са спечелили награда в конкурс за творчество. Младият художник Христо Маринов преди време е изрисувал всички автобусни спирки в селото. На тези, които се намират още в началото на Орешак, е изобразил емблемата на селото, както и характерни за историята ни години. На друга спирка може да се види къде е било и как е изглеждало старото кметство. Срещу Националното изложение Маринов е нарисувал момичета с две плитки и стомни, а на спирката до Троянския манастир е лика на Васил Левски с негови писма, тъй като Апостола някога се е криел в светата обител. Така младите хора дават поредния пример на обществото, че всичко зависи от нас самите. Ние решаваме как ще изглежда нашето село, град, държава, категорични са жителите на Орешак.