Eдно от основните събития на Културния календар на Община Ловеч през 2017 г. са „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2017“.  Те ще бъдат открити на 8 май от 19.00 ч. в Драматичен театър – Ловеч. Организаторите са подготвили за жителите и гостите на люляковия град четири вълнуващи музикални вечери.

8 МАЙ (понеделник)

19:00 ч. „ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ“ в Драматичен театър – Ловеч

„Ромео и Жулиета и Полет към светлината“

Балетен спектакъл на Държавна опера – Русе

 

9 МАЙ (вторник)

19.00 ч. „ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ“ в Драматичен театър – Ловеч

Мюзикъл за деца и възрастни „Аладин“

Спектакъл на НМТ „Стефан Македонски“ – София

 

10 МАЙ (сряда)

19:00 ч. „ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ“ на сцената на Ловешката средновековна

крепост (при неустойчиво време Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“)

„Да хвърлим операта в джаза“ – Концерт на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов Секстет

 

11 МАЙ (четвъртък)

19:00 ч. „ЛЮЛЯКОВИ МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ“ в Драматичен театър – Ловеч

„Шоуто трябва да продължи“ – Концерт-спектакъл с хитове от най-популярните мюзикъли на НМТ

„Стефан Македонски“ – София

 

 

Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници“ и са се организирали като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а двадесет години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. Тяхното развитие и утвърждаване в културния живот на Ловеч, се свързва с имената на двама изтъкнати композитори – Любомир Пипков и Димитър Петков.

С годините авторитетът на „Люляковите музикални тържества“ расте, те придобиват нов облик и прерастват в тържества на българското музикално творчество. В града гостуват оперни театри, симфонични и камерни оркестри, хорове, състави и артисти от София и цялата страна. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.

След дълго прекъсване, през 2014 г. празниците бяха възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“. Идеята дойде от Драматичен театър – Ловеч и Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“, които кандидатстваха с проект за финансиране от Културния календар на Община Ловеч. Проектът бе включен в Календара, приет от Общински съвет – Ловеч, а Община Ловеч осигури финансовите средства за осъществяването му. Музикалните вечери се проведоха под Патронажа на Министерство на културата и предизвикаха огромен обществен интерес.

„Люлякови музикални вечери“ се превърнаха в едно от най-значимите културни събития през 2015 и 2016 година, организирани от Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ под патронажа на Министерство на културата.

Заедно с благодарността и аплодисментите на ловешката публика Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.“ е удостоено с Грамота на Министерството на културата „За принос в развитието на читалищното дело в България“, която бе връчена на 12.03.2015 г.