mkolev710121

Жанина Илиева

Творческа вечер под наслов „Любопис“ на поета Марин Колев се организира по повод 75-годишнината му в Клуба на дейците на културата на 27 февруари, четвъртък, от 17,30 часа. В рецитал по негови стихове ще участват актьорите Стоян Георгиев и Слава Георгиева. За твореца ще говори троянският поет Ивайло Иванов.

Марин Колев е автор на 12 поетични книги и 6 пиеси, като три от тях са поставяни на ловешка сцена –  „Подножието на Голгота“ /1971 г/ по случай 100- годишнината от създаването на революционния комитет в Ловеч, „Перуниките горят“ за Новоселското въстание, и  за Левски – „Златна свобода“. Негови стихотворения са превеждани на 9 европейски езика и на японски.

Последната му поетична книга е „Челото плаче“, посветена на поета Николай Кънчев. При представянето й в Ловеч проф. Светлозар Игов каза, че тя е „ уникален жест на една духовна щедрост и несебичност, един рядък жест в българската култура – да оцениш другия, да му отдадеш своето признание.“

Марин Колев  един от първите, който експериментира  с така наречената визуална или графична поезия –  стихотворения, в които самите букви или стихове образуват различни фигури.  Негови са едни от най-успешните сложни форми в поезията, така наречените “палиндроми“,  когато една дума или един стих, или цял по-голям текст се чете отзад напред и отпред назад по един и същ начин. Експериментирането  с формата не е външно, а е дълбоко вплетено в смисъла и значението на цялата творба.

1 коментар

  1. Чудесна инициатива. Съжалявам,че няма да мога да присъствам.

Comments are closed.