gavriil2512121Драги читатели на „Ловеч днес“, братя и сестри,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

Въкрсъснал в ранното утро на неделния ден, Господ Иисус Христос се явил, според преданието, първо на Пресвета Богородица, след това на света Мария Магдалина, после на двама от апостолите, когато отивали в село Емаус и най-накрая вечерта се явил на събралите се апостоли и ученици в иерусалимската къща, където се били заключили поради страх от иудейте.

Каква неизреченна радост е преизпълнила сърцата на измъчените от скръб и тъга Христови ученици. Това ги изпълнило с решимост и смелост да проповядват на всички най-великото чудо в човешката история – Христовото Възкресение.

Апостолите обиколили целия свят, търпейки глад и жажда, труд и мъки, но винаги преизпълнени с преизобилна любов и радост към Господ Иисус Христос и към всички хора. Тяхната проповед се съпровождала от многобройни чудеса: лекували хроми, сакати, слепи, бесновати, възкресявали мъртви. Даром получили, даром давали! Могъщата и горда Римска империя не могла да устои на Христовата сила, действаща чрез Христовите ученици – тя била победена от 12 бедни, малограмотни рибари.

И тъй като „Иисус Христос е същият вчера, и днес, и вовеки.” (Евр. 13:8), силата Божия и днес я има в тайствата на светата Православна Църква. И в чудото на благодатия огън, който всяка година слиза, изпратен от Господа на православния патриах при Гроба Господен.

Възлюбени в Господа, честито Възкресение Христово!

Възкръсналият Христос да дава на всички много радост, здраве, дълголетие и спасение!

Христос воскресе!

Воистину воскресе!

+Ловчански Митрополит Гавриил

1 коментар

Comments are closed.