orliane609136Паметник на загиналите във Балканската и Втората световна война откриха в село Орляне

„Във времена на икономическа криза и духовна забрава все повече ни е нужно да се обръщаме към нашата история. История, пълна с патриотизъм и себеотдаване, с жертвоготовност и страдание, с идеали и разочарования. Да се обръщаме и да помним подвизите на нашите предци. Да не забравяме саможертвата на дванадесетте млади мъже на Орляне, изписани на мрамора“, Това заяви областният управител Милко Недялков при откриването на паметник на загиналите в Балканската война Иван Райков, Стоица Станоев, Петко Пешев, Иван Иванов, и на падналите в жертва през  Първата световна война Георги Станоев, Георги Димитров, Димитър Петров, Махмуд Махмудов, Косто Костов, Стою Петков, Лалю Павлов и Димитър Милчев – всичките жители малкото село Орляне.

orliane609131Със заупокойна молитва, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил започна церемонията. „Правете добро, а не война, помнете делото на загиналите за свободата на отечеството и продължавайте техните светли помисли“, посъветва в словото си владиката. Венци и цветя бяха положени пред паметника от признателните съселяни на героите и от всички гости на събитието в празничния ден – 6 септември, 128-годишнината от Съединението на България.

Преди време инициативен комитет, начело с енергичния Димитър Костадинов, решава да овековечи делото на падналите по бойните полета орлянчани. Намират се спонсори, сериозна е и помощта от община Угърчин. И така се стига до откриването на паметника, организирано от комитета и от кметския наместник Димитър Димитров.

orliane609132И денят се превърна в празник на Орляне, уважен и от народния представител от Коалиция за България Димитър Горов, от кмета на Угърчин Валентин Вълчев, от съветници от общините Угърчин и Ловеч. Слова и стихове напомниха за делото, за храбростта и желанието за свобода на славния български народ. Потомци на храбрите орлянчани, загинали за България – Здравка Манолова и Величко Петров, се просълзиха под звуците на националния химн.

 

 

 

 

1 коментар

  1. Ей на виж се пак го показваш.

Comments are closed.