ilimp206145ТД „Стратеш” изведе 46 туристи по върховете на Олимп

За втора поредна година Туристическо дружество “Стратеш” изведе 46 туристи по върховете на Олимп. На 1100 м. н. в.  в местността Приония пътят свършва и нагоре само пеша и с раниците на гръб.
Внушителната планина, дом на боговете, ни посрещна с много слънце, цветя и пролетно раззеленени гори в ниската си част, но и с пресен сняг и лед по улеите и шеметно стръмните наклони на високите си върхове. Пренощувахме в известната с реда, чистотата, добрата си кухня и условия хижа „Спилиос Агапитос” (2060 м).

На 31 май в 6 ч. сутринта, при 6 градуса С, тръгнахме към върховете. За нас, дръзналите да ги изкачат, това беше едно истински зимно, адреналиново изпитание над облаците. По скалите се виеха призрачни мъгли и само за кратко разтваряха гигантските си завеси, за да зърнем далече надолу блесналите води на Егейско море. В изключително сложни теренни условия изкачихме три върха – Скала (2866 м), Сколио (2904 м) и най-високия – Митика (2917 м), трона на Зевс. В проявата участие взеха планински спасители от Ловеч и Тетевен.

ilimp206143Пътят надолу до хижата не бе по-лесен поради размекналия се сняг,  големите наклони, умората – почти 1000 м нагоре и обратно 2000 надолу до паркинга в Приония. Вечерта – заслужена почивка в топлия бриз и води на брега в Паралия.
В следващите два дни – 1 и 2 юни, разходка из древния и млад Солун, нощувка в гостоприемната хижа Беласица с посещение на Лешнишкия водопад, Самуиловата крепост в трескава подготовка за честване на 1000-годишнината от битката при с. Ключ и магията на Рупите.

След тази прекрасна почивка вече гледаме към предстоящите прояви на ТД “Стратеш” – 7 и 8 юни – хижа Плевен, 21-25 юни – походи в Родопите.

Започва активното туристическо лято.

д-р Дарина Петрова

снимки: Георги Христов, Цветелина Бенева, Дарина Петрова