17-годишният Мартин Гъбов и 18.годишният Борислав Боянов, подкрепени от сдружение „Силиус” бяха най-младите участници в турнира по силов трибой, провел се на 13 май в София. Състезанието „Джони спорт – храм на силата 8” бе едно от най-очакваните и най-силни турнири за този спорт за годината. То се проведе в три категории – до 85 кг., до 100 кг. и над 100 кг., а участниците се представяха в три дисциплини – клек, лег и тяга.

Нашите момчета показаха на по-големите батковци и чичковци как се прави силов трибой. Мартин Гъбов с тежест от 245 кг. на щангата абсолютно заслужено спечели златото в клека. Другите му постижения бяха лег-140 кг. и тяга 290кг., общ трибой 675кг., като само лека контузия му попречи да стане абсолютен шампион в категорията си. Дори и организаторът и водещ на събитието Димо Бенев не престана да хвали младия ловчалия, като многократно акцентира, че той е най-обещаващият млад състезател в този спорт.

Другият млад перспективен наш състезател Борислав Боянов постигна клек-180кг. лег-150кг. и тяга-265кг – общ трибой 595кг. За съжаление постижението му при лег от 175кг. не бе зачетено от съдиите, което го лиши от медал в дисциплината. На турнира присъстваше и най-силният българин в света Димитър Саватинов, който направи и демонстрация с  430-килограмова щанга. Той поздрави нашите момчета и ги окуражи, че са бъдещето на този спорт. Младите ни момчета бяха придружени лично от председателя на сдружение „Силиус“ Йордан Досев, който се погрижи да не им липсва нищо и  да мислят само за победата.

В турнира участваха общо 78 участници любители, ставали медалисти в републикански и международни първенства по трибой и атлети, които не са печелили медали в трибоя в официални състезания по силов трибой.

3 коментара

Comments are closed.