festivalrum2210133Тази есен за трети пореден път в Румъния се проведе Фестивалът на традициите Арджеш, община Корбени, съобщават от сдружение “Етника”. В него взеха участие и шестима младежи от България, като четири от тях бяха от град Ловеч. Поканата дойде от Асоциация Акапела, Букурещ към Сдружение „Етника”, партньор в рамките на програма Младежта в действие. Целта на фестивала е популяризиране на знанията и запазване на традициите. Участници са хора от различни възрасти, които умеят да танцуват, пеят или упражняват различни традиционни занаяти.

Ето какво разказа Велина Жекунова, наша участничка в Арджеш: Още от пристигането ни в Букурещ ни посрещнаха много мило и гостоприемно. Имахме няколко часа до автобуса за Корбени, затова ни разведоха да разгледаме Букурещ. В центъра има обособен един квартал наречен Стария град. Той е със запазена много красива архитектура и цялото кварталче е пешеходно. Тук има запазени много стари сгради, кафенета и магазинчета, въобще много приятно местенце за разходка.

festivalrum2210134Вечерта пристигнахме в Корбени, а на другия ден разглеждахме забележителности в района. Бяхме в град Куртеа де Арджеш и на язовир Видрару. На другия ден разгледахме също една средновековна крепост и след това през повечето време присъствахме на фестивала. Фестивалът беше много добре организиран, през цялото време имаше програма: песни или танци на живо, различни игри. Имаше много занаятчии, които показваха изработване на традиционни предмети. Имаше павилиони за керамични изделия, дървени фигурки, кожени изделия, тъкани торби и дрехи. Имаше места от където можеше да се пробват разнообразни традиционни ястия. Много приятна част бе това, че от време на време се оформяха големи хора на поляната пред сцената, където се хващаха повечето от присъстващите. Ние също се включвахме и така успяхме да научим няколко румънски хора.

festivalrum2210132Направихме приятна изненада на гостите на фестивала когато излязохме на сцената да покажем няколко български танца. Имахме няколко излизания на сцената в рамките на фестивала и бяхме много аплодирани. Като общи впечатления мога да кажа, че това пътуване ни обогати представата за Румъния. Въпреки че ни е съседна страна, като цяло поне аз имах само повърхностни знания за нея. Сега след като разгледахме различни исторически места, музеи и забележителности и като присъстващи на фестивала на традициите на Арджеш, вече имам много повече знания за историята и културата на Румъния.