Отборът на ловешкото ОУ „В. Левски” спечели в неделя традиционния национален детски турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски”, организиран от Община Ловеч, Областния съвет на БФС и ОУ ”В. Левски”. Турнирът се проведе през уикенда под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и е част от проявите, посветени на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата.

В тазгодишното 14-то издание взеха участие отбори на пет училища от страната, носещи името на Дякона. Домакините се включиха с два състава.

Мачовете от двете предварителни групи се играха в събота на терена в базата на НСИ в с. Сливек. Финалните срещи пък се проведоха в неделя сутринта на изкуственото игрище на градския стадион в Ловеч.

Отборите бяха съставени от по петима полеви състезатели плюс вратар, а мачовете се играха в две полувремена по 15 минути.

Над всички бе първият отбор на Ловеч, воден от младия треньор Николай Иванов. Те записаха две победи в предварителната група – с 1:0 срещу Севлиево и с 3:0 срещу Ябланица.

На финала ловчалии също бяха безапелационни и се наложиха с 2:0 над тима на Русе, с което спечелиха купата. Втори останаха русенци, а трети се нареди отборът на Севлиево след победа с 1:0 срещу втория тим на Ловеч.

На първите три отбора в класирането бяха връчени специални купи, а всеки състезател бе окичен с медал. Всички отбори получиха грамоти, топки и торти. Със специални статуетки пък бяха наградени най-добрите състезатели по постове: вратарят на победителите Пресиян Иванов, защитникът на Русе Валентин Кирилов, нападателят на Севлиево Стивиян Макавеев и обявения за най-техничен състезател на турнира Браян Стефков (Ловеч І). Наградите бяха връчени от заместник-кмета на Община Ловеч Венцислав Христов и председателя на Областния съвет на БФС Николай Денчев.

Крайно класиране в турнира:

  1. ОУ „В. Левски” – Ловеч  І-ви отбор

  2. СУ „В. Левски”  Русе

  3. СУ „В. Левски” – Севлиево

  4. ОУ „В. Левски” – Ловеч ІІ-ри отбор

  5. СУ „В. Левски” – Ябланица

  6. СУ „В. Левски” – Карлово

Националният детски турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски” води началото си от 2004 година, когато се провежда за първи път по инициатива на тогавашния директор на ОУ „В. Левски” Корнелия Маринова, настоящ кмет на Община Ловеч. Именно отборът на ловешкото училище е най-честият победител в досегашните издания. Принципно турнирът е за шестокласници, а в тазгодишната надпревара по изключение отборите бяха съставени от петокласници (момчета родени през 2005 г).