Отборът на ловешкото ОУ „Васил Левски” спечели традиционния национален детски турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски”, организиран от Община Ловеч, Областния съвет на БФС и ОУ ”В. Левски”. Турнирът се проведе през уикенда под патронажа на кмета на Ловеч Корнелия Маринова и е част от проявите, посветени на 145-та годишнина от героичната гибел на Апостола на свободата.

В тазгодишното 15-то издание взеха участие отбори на шест училища от страната, носещи името на Дякона. Мачовете от двете предварителни групи се играха в събота на терена в базата на НСИ в с. Сливек. Финалните срещи пък се проведоха в неделя преди обяд на изкуственото игрище на градския стадион в Ловеч.

Отборите бяха съставени от по петима полеви състезатели плюс вратар, а мачовете се играха в две полувремена по 15 минути. Над всички бе отборът на Ловеч, воден от младия треньор Николай Иванов. Те записаха две победи в предварителната група – с 3:0 срещу Русе и със 7:0 срещу Карлово. На финала ловчалии също бяха безапелационни и се наложиха с 6:0 над тима на Разград, с което завоюваха купата. Втори останаха разградци, а трети се нареди отборът на Севлиево след победа с 4:0 срещу Русе. В спора за петото място тимът на Карлово спечели с 3:1 след дузпи (2:2 в редовното време) срещу Ябланица.

 

На първите три отбора в класирането бяха връчени специални купи, а всеки състезател бе окичен с медал. Всички отбори получиха грамоти, топки и торти, като наградите бяха осигурени от ОС на БФС. Със специални статуетки пък бяха отличени най-добрите състезатели по постове: вратарят на победителите Пресиян Иванов, защитникът на Севлиево Росен Лалев, нападателят на Ловеч Мерт Дурмуш и обявения за най-техничен състезател на турнира Браян Стефков (Ловеч). За най-коректен състезател пък бе определен Калоян Райков (Рз). Наградите бяха връчени от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателя на Областния съвет на БФС Николай Николов и директора на ОУ „В. Левски” Илица Петрова.

 

Крайно класиране в турнира:

  1. ОУ „В. Левски” – Ловеч
  2. 0У „В. Левски”- Разград
  3. СУ „В. Левски” – Севлиево
  4. СУ „В. Левски” – Русе
  5. СУ „В. Левски” – Карлово
  6. СУ „В. Левски” – Ябланица

 

След връчването на купата и наградите кметът Корнелия Маринова поздрави участниците. Тя им пожела да бъдат все така дръзновени както в спорта, така и в учението, за да следват по този начин заветите на Апостола на свободата. Маринова изтъкна, че турнирът се провежда в навечерието на знакови за Ловеч празници – Денят на Св. св. Кирил и Методий и празник на града 11 май, и Денят на българската просвета и култура 24 май. „Винаги сте добре дошли в слънчев и гостоприемен Ловеч. Очакваме ви и догодина за 16-то издание на турнира”, каза в заключение кметът.

 

Националният детски турнир по футбол на малки врати за купа „Васил Левски” води началото си от 2004 година, когато се провежда за първи път по инициатива на тогавашния директор на ОУ „Васил Левски” Корнелия Маринова, настоящ кмет на Община Ловеч. Именно отборът на ловешкото училище е най-честият победител в досегашните издания. Турнирът е за шестокласници и в тазгодишната надпревара отборите бяха съставени от момчета родени през 2005 г.