odz2007141Родители на деца от ОДЗ “Слънце” излязоха с отворено писмо до институциите по повод приема на деца за учебната 2014-2015 г. и прегрупирането на групи в Обединено Детско Заведение „Слънце” – Ловеч.

Писмото е адресирано до Кмета на ОбщинаЛовеч, Заместник кмета на Община Ловеч, Началника на РИО – Ловеч, Директора на ОДЗ „Слънце” и ДА „Закрила на детето“ .

В текста се казва:

 Отворено писмо

Относно: приема на деца за учебната 2014-2015 г. и прегрупирането на групи в Обединено Детско Заведение „Слънце” – Ловеч

С цел да се запознае обществеността с нередностите при сформиране на групи в детската градина заинтересовани родители изпращат това отворено писмо до институции и медии.

Към момента ситуацията може да се опише по следния начин:

От съществуващите три II-ри групи А, Б и В се очаква да останат две подготвителни групи, които да продължат на есен. Тези групи ще бъдат с около 30 деца в група, което е в разрез с изискванията на Наредба №7 / 29.12.2000 г., чл. 2, ал. 3 на МОН.

За част от тези деца които са набор 2009 г., имат навършени 5 години и продължават в предучилищна група 5г. ще се окаже, че ще имат нови преподаватели през септември.

За други 10 от децата родени през началото на 2010 г., които в момента са във II-рите групи и през месец септември няма да имат навършени 5 години, ще бъдат оставени отново във II-ра група. Там те също ще бъдат с други преподаватели и ще трябва да посрещнат 18 деца (набор 2011) идващи от детските ясли и записвани директно във II-ра група. Така децата в тази група ще трябва да бъдат 28, като преобладаващи са новопостъпващите по-малки деца.

Ръководството на детската градина все още няма окончателно решение и яснота по сформирането на групите за учебната 2014-2015 г.

 

От предварителните срещи с директора на детското заведение не можахме да постигнем единомислие при сформирането и прехвърлянето на деца от една група в друга. Очевидно е, че проблема е започнал още през миналата година, когато част от децата от набор 2010 по настояване на директорката бяха записани директно във II-ра група.

Това според думите на ръководството на ОДЗ „Слънце” е нормална практика и възнамерява да я продължи и тази есен. Това обаче не е така!

 

Ние родителите сме наясно, че контролът по приема на децата в детските градини е в правомощията на Община Ловеч и Регионален инспекторат по образование. На срещата ни с представители на Общината проблема остана нерешен.

Това доведе до повдигане на въпроса на заседание на Постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата на Общински съвет Ловеч от 16.07.2014 г.. Решението от това заседание и съгласно резолюция на Кмета на Община Ловеч е за съставяне на комисия и провеждане на проверка във всички детски заведения в гр. Ловеч, но се съмняваме, че това ще доведе до удовлетворяване на заинтересованите страни.

 

Нашето предложение е за запазване на досегашните II-ри групи А, Б и В в които има деца набор 2009–2010 г. и съответно продължаването им в по-горната подготвителна група. Това според нас е нормалното продължение на развитието на тези деца. А новопостъпващите деца според техния брой да сформират I-ви групи при които няма да се налагат трансформации за в бъдеще.

Молим, обществеността и институциите да обърнат внимание на случващото се в ОДЗ „Слънце” и да съдействат за вземане на правилно и законосъобразно решение за всички и най вече за децата.

 

32 коментара

  1. Не съм държавен чиновник, нито съм експлоатирана от частника и не го мразя. Просто частникът в България не е това, което е в нормалните държави. Спирам дотук, защото каквото и да напиша, вие едно си знаете и едно си повтаряте. Разговор не става. Ето това се нарича ограниченост. Хубав ден желая!

    1. Веленью божию, о муза, будь послушна,
      Обиды не страшась, не требуя венца,
      Хвалу и клевету приемли равнодушно,
      И не оспоривай глупца.

      А. С. Пушкин

  2. “План-приемът след седми клас в училищата в Ловешка област, заложен в началото на годината, е нереалистичен, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев.
    Ще бъде изработена и областна стратегия, за да може училищната мрежа да отговаря от една страна на потребностите на икономиката в региона, а от друга страна – да доведе до повишаване качеството на образованието, допълни Еленко Начев. Това трябва да стане още за следващата учебна година.”

    http://education.actualno.com/Neobhodima-e-optimizacija-na-uchilishtnata-mreja-sled-sedmi-klas-v-Loveshka-oblast-news_40630.html?utm_source=facebook&utm_medium=beesocial&utm_campaign=beesocialtest

    Тази промяна трябваше да стане преди години, сега вече е малко късничко, но се радвам, че новият шеф на РИО Ловеч мисли по този начин. Дано не му попречат политиците и да си остане само с говоренето.

  3. “. И в частното училище програмите са абсолютно същите. Разликата е в хубавата обстановка и заплатената такса.”

    Хубаво де!
    Защо тогава и частните да не получават субсидия като всичко е едно и също?
    Само защото е “ЧАСТНО” – ах че гнусно звучи…
    Частник ли е трябва да се гърби от Държавата, чрез вас чиновниците…

    Добре спомена че си чиновник, та се отказвам да се занимавам с теб.
    И данъци не плащаш, но много добре знаеш как да ги разпределиш парите на другите…

    1. Задаваш въпроси на един умствено доста ограничен представител на лемурското воинство. Не очаквай смислени отговори, ако ги имаше, нямаше да сме на това дередже в момента.
      Само не разбрах как едновременно може да си държавен лемур и да те гърби “лошият богаташ”… Нещо шава в гръстите, някой не е искрен и честен пред нас. Най-вероятно мари ги е виждала само в “Работническо дело”, онези смешни дебели и грозни чичковци от карикатурите.

  4. Напротив! Моята среда е на образовани хора, незабогатели, защото са честни и са деца на честни и работливи родители. Децата ни учиха в общински училища и въпреки това се реализират достойно, но за съжалени не в Ловеч. Най-вероятно вие ,които смятате,че ако сте богати,то значи ,че сте умни и добра компания за всички, сте доста по-некачествена компания от нашата. И вашите деца не биха се справили без да учат в частно училище. не ,че там се научава нещо повече. Мисленето на новобогаташите, забравили откъде са излезли.

    1. Твоята среда в Ловеч ни стана известна още от първите думи. И не, нито съм човек с високи доходи, нито пък децата ми са стъпвали в частно училище. Дори, представи си

    2. Твоята среда в Ловеч ни стана известна още от първите думи. И не, нито съм човек с високи доходи, нито пък децата ми са стъпвали в частно училище. Дори, представи си, не са ходили и на частни уроци, и се задоволяват само с математическа гимназия. Но смятам, че всички деца, не само тези на билингвистите и на чиновниците, трябва да имат равни права пред държавата до навършването им на пълнолетие.

  5. Не винаги успелият е работен, честен, умен, способен. Поне в България такива са рядкост, да не кажа ,че липсват.

    1. Това, че конкретно Вие не познавате подобни хора означава само че се движите в лоша компания.

    2. И не ,не мразя богаташите, и тяхната не е лесна. И не, и да не вярвате,моите деца влизаха преди години в езиковата БЕЗ частни уроци. И да, работя за държавата и не се гордея с това, но се гордея с децата си и с честността си. И съм сигурна ,че и внуците,дай боже скоро да имам такива ,ще успеят. А образованието е тотално съсипано. И в частното училище програмите са абсолютно същите. Разликата е в хубавата обстановка и заплатената такса.

  6. И излиза, че някои не я получават…. Защото искат нещо по-добро. А това, според маритата, струва пари. Чужди пари.
    Всички искат нещо по-добро. даже и предстоящите внучета на маритата.И не искат чужди пари- ама в никакъв случай. Просто се ползват от полагащите им се от държаната. И такива като маритата са достатъчно експлоатирани от “добри” бизнесмени,които печелят много и искат добро образование за децата си.

    1. А защо, мари, и другите деца да не получат полагащото им се? Защо, мари, сте егоист? Защо, мари, искате да се инвестира само в скапано, за са го получат това същото скапано образование ВАШИТЕ внуци? Вместо да доплатите малко повече / и без това и Вие сте плащали и сте склонни да плащате частни уроци за децата и внуците си/ и да имат и Вашите внуци шанс да се докоснат до по-добро образование?
      Ех, мари, с подобво мислене винаги ще работите за някого. И ще го мразите, защото е успял.

      Мари, днаете ли защо около казана на българите в ада не пази дявол?

  7. А смятате ли,че децата на по-бедните нямат нужда от добро образование? И всички ли те са некадърни или мързеливи,щом нямат бизнес и не са успели? Не мисля. Просто държавата ни е сбъркана и всичко е сбъркано.

    1. Всеки има нужда от добро образование. Точно на мен и в този момент ли намери да зададеш подобен въпрос?!?

    2. А какво са виновни успелите, че трябва да бъдат лишени техните деца от полагащото им се заради другите? Какво е виновно едно петгодишно дете, че някой е глупав, или мързелив, или неспособен, неуспял, беден, неграмотен и т.н., за да бъде то лишено от държавна субсидия???

  8. Ами нека учи тогава в общинската градина,за да не е ощетено. Да, процентно богатият родител плаща доста повече,ако въобще плаща, Но какво да прави безработният или този с малка заплата- той пък как преживява с минималната. Всички деца имат право на определена сума и я получават . Който се отказва, е по негово желание. Друг е въпросът ,че преди години ние плащахме максимума такса,защото сме на ведомост, а безработните си караха децата с мерцедесите и не плащаха такса.

    1. “Всички деца имат право на определена сума и я получават . ”
      И излиза, че някои не я получават…. Защото искат нещо по-добро. А това, според маритата, струва пари. Чужди пари.

  9. Съгласна съм абсолютно с всичко това. Става въпрос за нещо друго. Всички ние плащаме данъци и
    съответно имаме достъп до общинските заведения. Да ,парите не отиват където трябва. Ако има пари и те не са окрадени от властимащите- нещата в градините ще са коренно различни. Нали в една частна градина биха работили същите тези учителки- но вече нещата ще са различни. Всичко опира до пари. Но не мисля, че ако искаш детето ти да е в частна градина или училище, си ощетен-просто изборът е твой.

    1. Ощетено е детето. То не получава това, което получават от държавата другите деца.
      А плащането на данъци за минимална заплата и за заплата от 2000-3000 лева също не е все едно. Наистина, 10 процента са си 10 процента, но като абсолютна сума разликата е в много пъти.

  10. Тия родители горе кво искат тогава? Щом не плащат да духат супата!

    Плащаме всички чрез данъците си!
    Плащам и аз, дето чакам внуци!
    Парите обаче не отиват дето трябва!
    Щото няма конкуренция!
    Директорите водят групи по 30 деца, а реално са 10 в група – обаче си вземат парите за 30 и си правят каквото искат…

  11. Не се плашим от думата частно. Напротив. Но в края на краищата затова е частна и затова могат да имат повече изисквания, защото могат да си позволят да плащат. Всеки има достъп до общинска градина- значи има право на субсидия. А този, който иска нещо повече, ще си плати за това. Да ,в общинските градини нивото не е това, което бихме искали. Но нали ви е известно с какви средства разполагат те. Няма как качеството да е на ниво. Затова който иска качество- за него се заплаща.

    1. Маре, родителите плащат и двата пъти- за това, че са кадърни и работят много, печелят добре, плащат по-големи данъци. От тези данъци се заделя и субсидията за градини и училища. Когато собствените им деца имат нужда от качествено образование, то те ще плащат цялата сметка, без да ползват нищо от бюджета. Т.е. плащат и за частните училища, и за децата в държавните/общински такива.
      Къде видя справедливост?

    2. “…А този, който иска нещо повече, ще си плати за това. ”
      Правилната дума е да ДОПЛАТИ за това.

  12. Знаете ли бюджета на община Ловеч е 27-28млн лева годишно?
    От тях 20 млн. са за образование (училища и градини)
    Правил съм си сметката за Ловеч са по 300лв на дете в градина и 4-500лв на ученик на месец!
    Само за общинските!

    Как е в Канада, че имам позната, дето точно това работи!
    Дома и е детска градина за 6-7 деца. Родителите плащат, по 50$ колкото се и плаща за общинските там.
    Общината обаче дава на малката “частна” градина същата субсидия, както и на големите училища. И двете са лицензирани от държавата (по изпълними правила)

    За родителя е без значение къде ще му е детето от финансова гледна точка – избира по други критерии.
    Например:
    1.Частна взема детето от дома му, ако се наложи някога без проблем.
    2.Частната може да гледа детето и до 10-11 часа през нощта, ако се наложи на родителите да закъснеят
    3.Готви за ядене, каквото си пожелаят децата (или родителите им)
    4. Братчета са в една група(по желание на родителите), въпреки разликата във възрастта от 2години.
    и др. има , но това е достатъчно!

    Вие къде бихте си дали детето, ако имахте тоя избор?

  13. Субсидии за частни градини в Ловеч – абсурдно е дори да се помисля. В градовете, където няма достатъчно места в общинските може да се помисли, но тук не е така. Групите са пълни само на теория, пълна посещаемост има два-три дена годишно, а има градини в кварталите с още по-ниска посещаемост.
    Така като гледам няма и бум на раждаемостта в района за да се очаква наплив…. защо изобщо се подхваща тази тема на фона на ситуацията в града? Децата на билингвистите не се задържат дълго в градина, защото не си плащат таксите и се отписват 🙂
    А защо няма достатъчно дежурни групи за да поемат желаещите да се възползват?

    1. Много ви плаши думичката “частна”. Това ще означава качество. Иначе всички сте много ларж, когато плащате луди пари за частни уроци на децата си. Почти всички го правите,и не ви се увижда, не отчитате, че показвате недоверие спрямо държавното образование. Защо тогава субсидиите да не се полагат на детето в частните детски градини и училища?

  14. Не разбирам защо частните да получават същите субсидии. Нали затова са частни- за хора,които могат да си го позволят. Всяко дете има право на субсидия, да, и затова всяко дете има право на общинска детска градина. Който иска и може да си позволи нещо по-добро- той си заплаща за това.

    1. Я, а защо да не е в частна градина със субсидия? Всички деца трябва да получават еднакво от държавата. Не може за едни да е мащеха, за други майка. Въпрос на избор от родителите е дали ще учи детето в частна детска градина, частно училище или ще върви в общински такива. За децата на работещите и плащащи данъци родители не се полагат парички от държавата, за мързеливите и тъпи билингвисти и техните наследници се налива и прелива…

  15. За децата е най-добре да има и частни градини!
    Но частните да са равнопоставени с Общинските и те да получават по 300лв на дете на месец субсидия, от която се възползват само Общинските за сега.
    Като има конкуренция всичко ще си дойде на мястото.

Comments are closed.