Ловешки принос има в голямата авторска изложба „Спомени“ на именития художник Никола Манев (77 г.) в Орешак, община Троян, която бе открита на 16 септември в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова лично представи „ловешките“ 28 картини на Манев, като подчерта ползотворните контакти между институциите и анонсира предстоящето откриване на постоянна експозиция на художника в Ловеч. За целта се ремонтира къща, публична общинска собственост, която се намира в двора на ДГ “Мария Сиркова”.

Настоящата изложба в троянското село представя 77 различни творби на Никола Манев, някои от които необичайно фигуративни, което е рядкост за абстрактната му живопис.

Изненада за присъстващите направи  Иван Чакъров, управител на изложението, който се свърза по телефона с художника и той от Париж отправи пожелания към събралите се негови приятели и почитатели в свежия Орешак. Сред присъстващите бе и столичният актьор Добромир Манев (74 г.), брат на художника.

Изложбата откри кметът на Община Троян Донка Михайлова, а танцьори от троянския балет „Бордо“ представиха колекция от рокли с мотиви от картините на Никола Манев.

Това е втора самостоятелна изложба на художника в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства и може да се види в Зала 4 до 30 октомври.